Чуднівська громада

Житомирська область

До уваги громадян!

Дата: 26.04.2019 09:25
Кількість переглядів: 827

Доводимо до Вашого відома, що в Україні впроваджена  європейська модель контролю над якістю та безпечністю харчових продуктів – НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points), яка дозволяє аналізувати та контролювати небезпечні фактори хімічного, мікробіологічного та фізичного походження від сировини до обігу та споживання готової продукції. Система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація програм НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва та покращити якість продукції.

         Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (далі – Закон № 771 та Закон № 2042) поетапно.

Так, Законом № 771 з 20.09.19 р. установлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР безпосередньо на операторів ринку з малими потужностями (ст. 20, 21 Закону № 771)., якими є : заклади дитячого та громадського харчування, магазини, ФОП, СП, ПП, ТОВ, які займаються  виготовленням та/або обігом, реалізацією  харчових продуктів .

      За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі (ст. 65 Закону № 2042):

  • на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;
  • на фізичних осіб-підприємців – 15  мінімальних заробітних плат.

         З метою проведення роз’яснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності про особливості впровадження системи НАССР в Україні рекомендуємо Вам (керівникам та кухарям закладів громадського харчування дрібно-роздрібної торговельної мережі) пройти навчальний онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів, сучасне законодавство,

 

сумлінний виробник, відповідальний споживач», присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи НАССР та доступною мовою пояснює такі непрості питання:

        - що таке нове харчове законодавство України;

        - що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;

        - хто такі оператори ринку;

        - що таке простежуваність у харчовому законодавстві;

        - що таке НАССР та як його правильно читати.

Зареєструватися на безкоштовний навчальний онлайн-курс можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-vl:MinAgro+HACCP101+2019 T2/about.

За результатами успішного проходження курсу учасники отримають відповідні сертифікати.

 

      За інформацією звертатись до Відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ за телефоном: 044-279-47-61 та електронною адресою press@consumer.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь