Чуднівська громада

Житомирська область

До уваги громадян!

Дата: 26.04.2019 09:25
Кількість переглядів: 862

Доводимо до Вашого відома, що в Україні впроваджена  європейська модель контролю над якістю та безпечністю харчових продуктів – НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points), яка дозволяє аналізувати та контролювати небезпечні фактори хімічного, мікробіологічного та фізичного походження від сировини до обігу та споживання готової продукції. Система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація програм НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва та покращити якість продукції.

         Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (далі – Закон № 771 та Закон № 2042) поетапно.

Так, Законом № 771 з 20.09.19 р. установлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР безпосередньо на операторів ринку з малими потужностями (ст. 20, 21 Закону № 771)., якими є : заклади дитячого та громадського харчування, магазини, ФОП, СП, ПП, ТОВ, які займаються  виготовленням та/або обігом, реалізацією  харчових продуктів .

      За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі (ст. 65 Закону № 2042):

  • на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;
  • на фізичних осіб-підприємців – 15  мінімальних заробітних плат.

         З метою проведення роз’яснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності про особливості впровадження системи НАССР в Україні рекомендуємо Вам (керівникам та кухарям закладів громадського харчування дрібно-роздрібної торговельної мережі) пройти навчальний онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів, сучасне законодавство,

 

сумлінний виробник, відповідальний споживач», присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи НАССР та доступною мовою пояснює такі непрості питання:

        - що таке нове харчове законодавство України;

        - що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;

        - хто такі оператори ринку;

        - що таке простежуваність у харчовому законодавстві;

        - що таке НАССР та як його правильно читати.

Зареєструватися на безкоштовний навчальний онлайн-курс можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-vl:MinAgro+HACCP101+2019 T2/about.

За результатами успішного проходження курсу учасники отримають відповідні сертифікати.

 

      За інформацією звертатись до Відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ за телефоном: 044-279-47-61 та електронною адресою press@consumer.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь