Чуднівська громада

Житомирська область

«Житомиргаз Збут» інформує: що чекає на боржників

Дата: 23.11.2020 16:22
Кількість переглядів: 597

 Наразі в Україні спостерігається досить низький рівень оплати за житлово-комунальні послуги з боку населення. Пандемія коронавірусу змінила життя кожного, проте карантин – це не привід уникати розрахунку за спожиті послуги. Накопичені борги самі по собі не зникнуть і споживачам все одно доведеться сплатити свої рахунки. На боржників чекатимуть досить неприємні наслідки їх безвідповідальних дій, адже судова тяганина може суттєво збільшити їх фінансові витрати.

 

Борг споживачів Житомирщини за газ – 466 млн грн

 

 Заборгованість клієнтів ТОВ «Житомиргаз Збут» за спожитий природний газ у січні-жовтні 2020 року становить 466 млн грн. У боржниках — 76% споживачів. Борги за газ мають 277 тисяч осіб. 

 Варто зазначити, що з початку дії карантину на території України, «Житомиргаз Збут» не застосовує штрафні санкції за прострочення оплати за спожитий газ населенням області та не припиняє його постачати боржникам. Проте після закінчення карантину компанія буде змушена здійснити заходи щодо відключення від газопостачання тих, хто боргує за спожитий газ. Крім того, карантин не забороняє звертатися до суду, аби стягнути кошти з боржників.

 

У жовтні кожен третій споживач не розрахувався за газ

 

 У жовтні поточного року розрахунок за газ не здійснило майже 30% споживачів блакитного палива на Житомирщині. Так, станом на 01 листопада 2020 року, більше 108 тис. клієнтів ТОВ «Житомиргаз Збут» не сплатили за газ. Заборгованість цих споживачів складає 81,4 млн грн. 

 Загалом в Україні за спожитий у вересні 2020 року газ розрахувалося трохи більше 40% домогосподарств. Про це повідомляють в Асоціації постачальників енергоресурсів, членом якої є і ТОВ «Житомиргаз Збут».  

 Експерти Асоціації стверджують, що несплата за спожитий газ ставить під загрозу існування всієї системи забезпечення газом населення України. Без своєчасної оплати з боку споживачів, усе газове господарство країни, яке і так знаходиться не в кращому стані, прийде в занепад, виникає ризик втратити досвідчені кадри.

 

Борги за газ – підстава для скасування субсидії

 Жителі області, котрі користуються державною підтримкою на оплату житлово-комунальних послуг, у разі заборгованості можуть втратити своє право на субсидію. Якщо споживач газу матиме заборгованість понад 340 грн терміном більш як три місяці, у наступні періоди він може бути позбавлений субсидії.

 

Заборгованість стягуватимуть через суд

 

 ТОВ «Житомиргаз Збут» регулярно надсилає боржникам повідомлення з проханням якнайшвидше здійснити оплату за отримані послуги. Проте у компанії вже готують документи для стягнення боргів у судовому порядку з тих споживачів, котрі не погашають свою заборгованість.  

 ТОВ «Житомиргаз Збут» відповідально виконує свої зобов’язання, такого ж відношення чекає і від своїх клієнтів щодо своєчасної оплати за спожитий ресурс. Зволікаючи з розрахунками, споживач накопичує заборгованість, а якщо постачальник направить його справу на розгляд суду, це може призвести до ще більших витрат. Боржникам доведеться сплачувати суму боргу, судовий збір та певний відсоток від суми заборгованості.

 

Що робити, якщо маєте борг?

 

 Споживачам не варто чекати на судове рішення, краще сплачувати за газ вчасно. Якщо немає можливості розрахуватися одразу, можна звернутися до постачальника блакитного палива – ТОВ «Житомиргаз Збут» та написати заяву на реструктуризацію боргу.  

 Наголошуємо, що ігнорування заборгованості та досудових попереджень лише збільшить у результаті фінансові витрати споживачів.  

 ТОВ «Житомиргаз Збут» нагадує, що сплатити за спожитий газ можна за допомогою онлайн сервісів:

 

  • Особистий кабінет на сайті 104.ua;

  • мобільний додаток 104 Mobile (Android) і 104 Mobile Light (iOS);

  • Viber-бот 7104ua і Telegram-бот 7104ua.

 

 Онлайн сервіси дозволяють безпечно і швидко здійснювати розрахунки зі смартфона або комп'ютера, переглядати історію платежів, контролювати зарахування оплати на рахунок. 

 Зважаючи на епідемічну ситуацію в області закликаємо наших клієнтів  уникати місць масового скупчення людей та оплачувати рахунки за газ дистанційно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь