Чуднівська громада

Житомирська область

Відзначення 77-ої річниці визволення Чуднівщини від нацистських загарбників

Дата: 06.01.2021 15:00
Кількість переглядів: 947

 6 січня відзначається 77-ма річниця визволення Чуднівщини від нацистських загарбників.

 У ході Житомирсько-Бердичівської наступальної операції 6 січня 1944 року було визволено Чуднів. У її проведенні брали участь 10 армій, які входили до складу 1-го Українського фронту. Вслід за визволенням Чуднова впродовж січня відбулося ще 11 наступальних операцій, в результаті яких було звільнено більшість населених пунктів  Чуднівщини від нацистських загарбників.

 Відзначення цієї дати – це не просто підсумок великомасштабного військового зіткнення. Це хвилююча мить, яка засвідчує перемогу добра над злом.

 Боляче пригадувати, коли здригалася від снарядів рідна земля, шматувалися і спалювалися населені пункти, піддавалися тортурам і знищувались мирні жителі.

 Сьогодні, 6 січня, з нагоди 77-ої річниці у Чуднівській громаді за участю представників міської ради, організації ветеранів та громадськості відбулось покладання квітів до всіх пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з подіями Другої світової війни, яких  на території  Чуднівської  територіальної громади налічується 28.

 На основі чисельних матеріалів краєзнавчого характеру у Чуднівській міській бібліотеці розгорнуто виставку «Уклін живим – загиблим слава!». У сільських бібліотеках громади з нагоди річниці визволення Чуднівщини від нацистської окупації також оформлено тематичні книжкові виставки.

 У В.Коровинецькому краєзнавчому музеї до цього знаменного дня оформлено експозицію «Воїни-визволителі» та проведено тематичні екскурсії.

  У Чуднові відбулась урочиста церемонія покладання квітів до обеліску Слави. У заході взяли участь Чуднівський міський голова Віталій Войтко, керівник районної організації ветеранів Микола Шваб, представники райдержадміністрації, громадськість.

 Присутні поклали квіти до пам’ятника та хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто з честю виконав головний обов’язок – захист рідної землі.  

 По закінченню заходу міський голова Віталій Войтко та заступник міського голови Ірина Кухар особисто відвідали ветеранів Другої світової війни. У Чуднівській громаді проживає 2 учасника бойових дій та 1 жертва нацистських переслідувань. Зі словами вдячності і поваги продуктові набори вручили Павлу Івановичу Гуменюку (с. Красногірка), Марії Андріївні Каранюк (с. Будичани) та Павліні Климівні Марцинкевич (м. Чуднів).

Також з нагоди свята від Житомирської філії ПАТ «Укртелеком» Чуднівської дільниці мережі доступу для учасника бойових дій Павла Івановича Гуменюка було передано у подарунок стаціонарний радіотелефон системи стільникового зв’язку.  

 Ми пам’ятаємо і пишаємося героїзмом усіх тих, хто на полі бою і втилу важкою працею та ціною власного життя наближав велику перемогу. Наш обов’язок – зберегти пам’ять про їх подвиг, передати нащадкам шану до героїзму наших дідів та прадідів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь