Чуднівська громада

Житомирська область

Патронатна сім’я - альтернатива притулкам

Дата: 22.02.2021 13:27
Кількість переглядів: 451

Фото без опису

 

 Сімейний патронат - це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах і потребує захисту в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями із соціальної роботи інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування. Часто трапляються випадки, коли дитину необхідно вилучити із загрозливого для її життя та здоров’я середовища.

  Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

 Патронатні батьки не замінюють дітям рідних. Їх завдання – допомогти діткам впоратися зі стресом, поки біологічні  батьки проходять реабілітацію.

 Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.

  Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

  Функціонування патронатних сімей збереже за дитиною право виховуватися в сім’ї та зробить процес вилучення менш травматичним. В патронатній сім’ї дитині забезпечать необхідну підтримку та догляд. В такій сім’ї дитина перебуватиме тимчасово. За цей період фахівці із соціальної роботи здійснюватимуть ряд необхідних заходів для вирішення складних життєвих обставин, в яких перебуває рідна сім’я дитини. Якщо в сім’ї налагодиться ситуація, дитина повернеться до біологічних батьків. В іншому випадку буде розглядатися питання про влаштування дитини до інших сімейних форм виховання.

  Запровадження патронатних сімей — це шанс надати якісну допомогу дітям, які опинились у біді.

  Всіх, кого зацікавила інформація, просимо звертатися до центру надання соціальних послуг Чуднівської міської ради за адресою: м. Чуднів, вул.  Житомирська, 15, тел: 097-822-70-55.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь