Чуднівська громада

Житомирська область

170-річчя від дня смерті білорусько-польсько-українського письменника Яна Барщевського

Дата: 12.03.2021 17:53
Кількість переглядів: 751

Фото без опису

Сьогодні, 12 березня, відзначається 170-річчя від дня смерті білорусько-польсько-українського письменника Яна Барщевського. Підтвердженням цієї дати стало можливим після того, як у квітні 2019 року у м. Чуднів було виявлено чавунну надмогильну плиту письменника, який останні роки жив і був похований у Чуднові. 

 Барщевський Ян народився в селі Мурагі Полоцького повіту Вітебської губернії в родині дворянського походження. Освіту здобув у Полоцькій єзуїтській академії.

Стояв на ліберально-просвітницьких позиціях. У 1820-1830-х рр. жив у Петербурзі, де очолював гурток білоруських і польських літераторів.

У своїх творах щедро використовував білоруські та українські легенди.

 

Творчість Барщевського за його життя залишалася поза увагою критиків, а по його смерті про неї стали згадувати, залічати автора як до польської, так і до білоруської літератури.

 Я. Барщевський писав вірші та оповідання польською, білоруською та руською (староукраїнською) мовами. Його твір «Шляхтич Завальна, або Білорусія у фантастичних оповіданнях», виданий польською мовою у 1844-1846рр., вважається знаковим для становлення білоруської літератури.

 У 1846 році письменник на запрошення графа Ржевуського та його дружини переїхав у місто Чуднів та оселився в їхньому маєтку. Проживаючи в Чуднові, він займався збором етнографічного матеріалу, підготував до видання перший том збірки "Проза та вірші" , куди увійшла поема "Життя сироти", повість "Душа не всвоєму тілі" тощо. В кінці 1840-х років Ян Барщевський захворів на туберкульоз та після довготривалої хвороби помер. 

Чуднівською міською радою та Фондом Марії Магдалени Радзивілл, Республіка Білорусь у 2020 році у Чуднові споруджено меморіальний комплекс, складовою частиною якого  є знайдена надмогильна плита письменника.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь