Чуднівська громада

Житомирська область

Рятувальники Чуднівщини закликають громадян бути свідомими, не порушувати законодавство та не випалювати сухостій

Дата: 18.03.2021 10:15
Кількість переглядів: 518

 Фото без опису

 Переважна кількість займань в природних екосистемах трапляється через легковажність громадян, котрі  не зважають на чисельні застереження рятувальників із потеплінням начинають наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою та сміття. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який нерідко перекидається на людські поселення, об'єкти інфраструктури та завдає матеріальних збитків.

 Так минулого 2020 року рятувальниками Чуднівщини ліквідовано  76 пожеж  із них 35 в екосистемах, при цьому особовий скла неодноразово приймав участь у  ліквідації надзвичайної ситуації по гасінню лісових пожеж в Олевському та Нородицькому районах. 

 Одна із масштабних пожеж виникла 13 квітня 2020 року в селі Борятин Романівського району Житомирської області, де через палаючу суху траву та сильні пориви вітру, змінився напрямок розповсюдження пожежі. Вогонь фронтом 500 м. миттєво перекинувся на сільську вулицю та охопив 27 будівель, розташованих біля поля. Серед них 16 житлових будинків (12 з них пустки) та 11 господарських будівель.

 Для ліквідації пожежі з навколишніх районів залучалось 10 одиниць пожежної техніки, 43 чоловіки особового складу, особовий склад з ранцевими оприскувачами ДП «Романівське ЛГ АПК», а також пристосовану для пожежегасіння техніку сільськогосподарських підприємст.

Лише спільними зусилями вдалось врятувати 71 будівлю – 28 житлових будинків та 43 господарських будівлі.

Шановні громадяни!

 Нещодавно парламент прийняв закон  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянню на природних територіях. Отже з'явилася надія на те, що більш жорсткі та рішучі спільні дії представників ДСНС, поліції та екологічної інспекції у боротьбі з безголовими паліями усе ж таки дадуть результати.

 Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках категорично заборонено.  

 За спалювання сухої трави та листя законом передбачений шраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці!

Чуднівський РС У ДСНС України  

 у Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь