Чуднівська громада

Житомирська область

Рятувальники закликають аграріїв дотримуватися елементарних вимог пожежної безпеки

Дата: 26.07.2021 09:07
Кількість переглядів: 1126

 18 липня 2021 року на території Чуднівської ОТГ, Житомирського району  в селі Рачки відбулася пожежа на полі із стернею ячменю. В результаті пожежі вогнем знищено суху рослинність (стерню) СФГ «Сонячне» на площі близько 30 га., трактор колісний, марка FENDT936VARIOS4 та пошкоджено дискову борону.

 З мемою попередження пожеж, під час зернозбиральної кампанії 2021 року ДСНС закликає дотримуватись елементарних вимог пожежної безпеки на територіях сільськогосподарськких підприємст, елеваторах та полях із зерном. З цією метою інспекторським складом проводяться перевірки та рейди, в ході яких працівникам доводяться основні вимоги пожежної безпеки, а саме:

 До початку  збирання  врожаю  вся  збиральна  техніка, агрегати   та   автомобілі  повинні  мати  відрегульовані  системи живлення,  змащення,  охолодження,  запалювання,  а   також   бути оснащеними   справними   іскрогасниками,   обладнаними  первинними засобами   пожежогасіння   (комбайни   і    трактори    -    двома вогнегасниками,   двома   штиковими   лопатами,   двома   мітлами; автомобілі -  вогнегасником  та  штиковою лопатою).  Трактористи, комбайнери,  їх  помічники  та  інші особи,  задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

 Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом 10 см, який торкається землі.

 Забороняється   сіяти   колосові  культури  на  смугах відчуження залізниць та шосейних доріг.  Копиці  скошеної  на  цих смугах  трави  необхідно розташовувати не ближче 30 м від хлібних масивів.

 Перед   дозріванням   колосових   (у  період  воскової стиглості) хлібні поля  в  місцях  прилягання  їх  до  лісових  та торф'яних   масивів,   степової  смуги,  автомобільних  шляхів  та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і  оборані смугою не менше 4 м завширшки.

 У період воскової  стиглості  збіжжя  перед  косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб  з  прокосів потрібно негайно прибирати.  Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

 Тимчасові  польові  стани  необхідно  розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів,  токів,  скирт тощо.  Майданчики польових  станів  та  зернотоків  оборюються  смугою  не менше 4 м завширшки.

 Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається  врожай,  необхідно  мати  напоготові  трактор  з плугом на випадок пожежі.

 У разі    групового     методу     збирання     до     складу збирально-транспортних  загонів  необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авторідинорозкидачі, водороздавачі та ін.), пристосовані для гасіння пожеж зернових.

 Стоянки туристів,  пасіки  допускається розміщувати не ближче 100 м від хлібних масивів.  Полювання у хлібних масивах та поблизу них забороняється.

 Радіатори  двигунів,  вали бітерів,  соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очищуватись від пилу, соломи та зерна.

 У  польових  умовах  заправляти   паливом   збиральну техніку    потрібно    за   межами   поля   (не   ближче   30   м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни.

 У разі тимчасового зберігання (стоянок) тракторів, комбайнів, автомобілів та інших самохідних машин у польових умовах  необхідно розміщувати  їх на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, віддалених від скирт  соломи,  сіна,  токів,  хлібних  масивів  на відстані  не  менше  100  м,  а  від будинків - не менше 50 м.  Ці майданчики мають бути оборані смугою не менше 4 м завширшки.

 Забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь