Чуднівська громада

Житомирська область

ФОРМИ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ ДИТИНИ

Дата: 29.11.2021 15:13
Кількість переглядів: 677

До пріоритетів   сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування належить усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

 

Прийомна сім'я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у  шлюбі,  що  добровільно  за плату взяла на виховання та спільне проживання  від одного  до  чотирьох  дітей-сиріт  та  дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Дитячий   будинок   сімейного  типу  -  окрема  сім'я,  що створюється  за  бажанням подружжя  або  окремої  особи,  яка  не  перебуває  у шлюбі,  які беруть на виховання та спільне проживання не менш  як  5  дітей-сиріт  і  дітей,  позбавлених  батьківського  піклування.

 

В прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу влаштовуються діти з обов’язковим врахуванням  віку  прийомних батьків, батьків-вихователів та дітей. А саме:                на час досягнення обома прийомними батьками, батьками-вихователями пенсійного віку всі влаштовані діти мають досягти повноліття при вибутті з прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу. В окремих випадках за згодою сторін такі сім’ї  можуть функціонувати і після досягнення батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п'яти років. 

Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”.

Щомісячно прийомним дітям та дітям-вихованцям виплачується державна соціальна допомога, що становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від        18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи. 

Особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, державна соціальна допомога призначається до досягнення ними 23-річного віку, незалежно від форми навчання в освітніх закладах.

 

Прийомним батькам та батькам-вихователям виплачується грошове забезпечення, розмір якого встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

 

За батьків-вихователів і прийомних батьків здійснюється сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування згідно діючого законодавства. 

 

В Чуднівській громаді функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу та 2 прийомні сім’ї, в яких виховується 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

 Шановні жителі громади, якщо Ви небайдужі до дитячої долі та маєте можливість і бажання допомогти дітям знайти родину, не зволікайте зі своїми рішеннями, подаруйте дітям щасливе дитинство!

 

Консультацію та поради можна отримати в службі у справах дітей Чуднівської міської ради за адресою: м. Чуднів, вул. Героїв Майдану, 104.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь