Чуднівська громада

Житомирська область

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2021 13:57
Кількість переглядів: 921

   

 

  Події понад 35–річної давності ніколи не зітруться з пам'яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Чорнобильська катастрофа є болем і проблемою всієї громадськості. День 14 грудня 1986 року – це не тільки закриття саркофага над Чорнобильською АЕС, але і подолання найбільшої техногенної  катастрофи.

   Указом Президента України від 10 листопада 2006 року була затверджена пам’ятна дата - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця дата запроваджена для вшанування героїв–рятівників, що стали на шляху ядерної стихії. Це данина тим, хто вступив у смертельний двобій з невидимим, але безжальним ворогом, не здригнувся, не відступив,а переміг, врятував світ від неминучої загибелі.  

  Не стали осторонь цієї біди і наші земляки, вони одні з перших прийняли на себе удар ядерної стихії і ціною власного здоров’я врятували світ від катастрофи. Серед них першими були пожежники, за ними приступили до роботи медики, водії, зв'язківці, працівники міліції, військовослужбовці та люди інших професій. На сьогодні  в громаді проживає 41 учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, в тому числі: 14 – першої категорії, 22 – другої категорії та 5 – третьої категорії. Для соціального захисту цієї категорії громадян Міністерством соціальної політики України розроблено вісім програм соціального захисту. Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено майже 30 видів пільг, компенсацій і допомог, основними з яких є: надання пільг і компенсацій постраждалим, виплати компенсацій особам з інвалідністю, які втратили здоров'я внаслідок Чорнобильської катастрофи та щорічна допомога на їх оздоровлення; безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів; зменшення пенсійного віку та пільги по виплаті пенсій.       

  Сьогодні, 14 грудня, біля пам’ятного знаку чорнобильцям-ліквідаторам відбулась урочиста церемонія покладання квітів, у якій взяли участь Чуднівський міський голова Віталій Войтко, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС Чуднівської громади, представники міської ради, громадськість.

    Цього дня ліквідаторів Чуднівської громади нагороджено грамотами міської ради.

  Присутні поклали квіти до пам’ятника, вшанували хвилиною мовчання тих, чиє життя відібрала наймасштабніша техногенна катастрофа.   

  Ми висловлюємо щирі слова подяки всім ліквідаторам за їх мужність, героїзм і самовіддачу. Наша повага і шана – тим, хто щодня бореться із страшними хворобами, викликаними катастрофою. Від усього серця зичимо  героям-ліквідаторам  міцності духу, здоров’я і впевненості у завтрашньому дні!

   Радіація здатна знищити все живе, завдати шкоди здоров’ю людини, природі, але промені смерті не змогли знищити дух героїзму, солідарності і самовідданості тих чоловіків і жінок, які боролися в Чорнобилі з ядерною стихією і схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув у цій боротьбі.

   Пам’ятаймо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам!

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь