Чуднівська громада

Житомирська область

ЛЮДИНА – НЕ ТОВАР!

Дата: 07.05.2022 18:07
Кількість переглядів: 344

Статтею 21 Конституції України передбачено, що «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності і правах. Права і свободи людини є невідчужуваними  та непорушними». Частиною 3 статті 43 Конституції України забороняється використання примусової праці.

Нажаль, сьогодні у сучасному світі найчастіше порушуються саме ці права людини. Вказана проблема не втрачає актуальності у наш час, а навпаки  набирає обертів. Війна, складна економічна ситуація в країні, недосконалість і недотримання законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами  та наслідками, що сприяють такому страшному явищу як торгівля людьми.

Торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а також вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені  з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища  або матеріальної чи іншої залежності  від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Причинами, які сприяють потраплянню у ситуацію торгівлі людьми є збройні конфлікти, кризові  ситуації в країні, бідність, безробіття, організована злочинність, насильство проти жінок та дітей, дискримінація, привабливість «кращого» життя за кордоном та ін. Наші громадяни шукають заробітку за кордоном, не знаючи законів іноземних держав, правил офіційного працевлаштування у країні призначення, легко погоджуючись на заманливі пропозиції злочинців і не свідомо стають «живим» товаром.

Україна знаходиться у стані війни з росією і ризики потрапляння наших громадян  у ситуації торгівлі людьми стрімко збільшується.

На теперішній час відомі такі види та форми торгівлі як трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, вилучення органів,  використання людини без її згоди у дослідах,  використання в озброєних конфліктах, використання у злочинній діяльності, використання у порнобізнесі, жебрацтво, примусове сурогатне материнство, примусовий шлюб, незаконне усиновлення з метою  наживи  тощо.

13 квітня 2012 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про протидію торгівлі людьми», який визначив  організаційно- правові засади торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні  напрямки державної політики  та засади міжнародного співробітництва у даній сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

Основним міжнародно-правовим документом, що заклав основу сучасної системи протидії торгівлі людьми, є Палермська Конвенція ООН і Протокол до неї.

Постраждалі живуть серед нас і часто залишаються невидимі.  За допомогою  постраждалі можуть звертатися за контактними телефонами:

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь