Чуднівська громада

Житомирська область

Створення безпечних умов під час опалювального періоду

Дата: 10.10.2022 15:05
Кількість переглядів: 337

Незабаром розпочнеться опалювальний період і кожен роботодавець стає перед вибором, які альтернативні джерела енергії застосовувати для обігріву. Більшість суб’єктів господарювання переходять на встановлення твердопаливних котлів різних модифікацій, але мало хто задумується над тим, який обслуговуючий персонал потрібно залучити до виконання певних видів робіт. Так на одному підприємстві постійно використовувались газові котли для опалення приміщень на якому обслуговуючий персонал складався з операторів котельні, що згідно з кваліфікаційними характеристиками професії — це робітники, зайняті обслуговуванням водогрійних та парових котлів, що працюють на газоподібному, рідкому паливі. Відповідно за даною професією робітник повинен знати: принцип роботи котлів, що обслуговуються, склад теплоізоляційних мас та основні способи теплоізоляції котлів і паротрубопроводів; правила поводження з газом та устаткуванням, яке знаходиться під напругою; призначення та умови застосування простих і середньої складності контрольно-вимірювальних приладів; тощо. При цьому раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце; дотримуватись норм технологічного процесу; знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо). Однак, є випадки коли з «оператором котельні» стаються нещасні випадки на виробництві.

В ході розслідування комісією було з’ясовано, що робітника до виконання робіт було залучено не за спеціальністю, крім цього за медичним висновком дана робота йому була протипоказана і в перший день у процесі виконання трудових обов’язків працівник травмував руку, що призвело до втрати працівником працездатності. Крім цього комісією з розслідування було встановлено, що до початку опалювального періоду на підприємстві було замінено котли, які працювали на газоподібному паливі на твердопаливні. Відповідно роботодавець при прийняті на роботу працівника з Центру зайнятості не звернув увагу на те, що кваліфікаційні характеристики професії працівника для обслуговування котлів, які працюють на твердому паливі різні . Так для виконання даної роботи із шкідливими і важкими умовами праці, залучають робітників за посадою машиніст (кочегар) котельні і звичайно, якщо особі з інвалідністю протипоказана важка праця то залучати до таких робіт працівника заборонено.

Враховуючи вище зазначене, відділ профілактики страхових випадків Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області звертає увагу роботодавців на посади, кваліфікаційні характеристики професії працівника, які залучаються до виконання робіт у період опалювального сезону та на створення безпечних умов для них. Тому вибір посади залежить від опалювального обладнання наприклад, для обслуговування твердопаливних котлів приймають машиніста (кочегара) котельні, для обслуговування печей з твердим та газоподібним паливом опалювача. Також наголошуємо, що роботодавець зобов’язаний допусти працівника до роботи після проходження ним попереднього медичного огляду і переконатись, що за медичним висновком дана робота працівнику не протипоказана. Крім цього працівники, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки або там, де є потреба в професійному доборі, щороку проходять навчання та перевірку знань вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці наприклад Правила охорони праці при експлуатації обладнання, що працює під тиском, а за потреби навчання та перевірку  під час виконання робіт на висоті, під час роботи з інструментом і пристосуваннями (бензопили, електропили, тощо),вантажно – розвантажувальні роботи. Роботодавець зобов’язаний, провести вступний інструктаж, стажування, інші види інструктажів на робочому місці та видати наказ про допуск до самостійної роботи працівника, забезпечити працівника засобами індивідуального захисту, при роботі із шкідливими і важкими умовами праці провести атестацію робочих за умовами праці. Створюємо безпечні умови праці.

Дотримуємось вимог чинного законодавства!!! 

 

Страховий експерт з охорони праці

відділу профілактики страхових випадків                 Петро ПОБІГАЙЛО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь