Чуднівська громада

Житомирська область

ЗАЙВА ВАГА І РАК -- ЗВ’ЯЗОК ІСНУЄ

Дата: 04.01.2023 19:32
Кількість переглядів: 298

 Надмірна вага як фактор ризику виникнення онкологічних захворювань стала розглядатися відносно недавно.

Лікарі провели ряд досліджень, згідно з якими у людей із зайвою вагою найчастіше діагностують:

- рак прямої кишки;

- рак шлунково-кишкового тракту;

- рак матки;

- рак молочної залози;

- рак нирок;

- рак яєчників.

Зайва вага підвищує не тільки ризик розвитку онкологічних захворювань, а й ризик появи патологій шлунково-кишкового тракту, печінки та серцево-судинної системи. Це зумовлено підвищеним вмістом вісцерального жиру, розташованого на внутрішніх органах черевної і тазової порожнини.

  До розвитку онкологічних захворювань, спровокованих зайвою вагою, призводить кілька механізмів:

1. Зниження активності імунної системи.

2. Зміна гормонального фону. Жирова тканина не тільки порушує роботу органів і залоз, а й є потужною біологічно активною речовиною, яка має гормональну дію.

3. Виділення інсуліноподібного фактора, що відповідає за ріст клітин

4. Існує велика вірогідність ожиріння після настання менопаузи, а також є   прямий вплив надмірної ваги на виникнення раку молочної залози. 

5. За даними досліджень, близько 30%  розвитку раку ендометрія (внутрішньої   слизової оболонки тіла матки)   пов’язані з надмірною вагою. 

  Тож ожиріння є значним фактором ризику для здоров'я. Фахівці зазначають, що якщо у людини є зайва вага - її зниження хоча б на 5-10% зменшує вірогідність розвитку важких ускладнень на 30%!

 

На жаль, незважаючи на всі спроби популяризації правильного харчування та здорового способу життя - кількість людей у світі, які страждають на ожиріння, з кожним роком зростає.

Як   визначити у себе ожиріння

 Насамперед діагностувати ожиріння можна за співвідношенням обхвату талії (ОТ) до об'єму стегон (ОБ). Для цього необхідно ОТ розділити на ОБ. Ожиріння починається у чоловіків за показників понад 0,9, у жінок - понад 0,8.

 Зайва вага  розраховується за індексом маси тіла (ІМТ) --  вагу (у кілограмах) слід розділити  на квадрат зросту (в метрах): І = m:h². Наприклад, зріст людини 174 см, а вага 75 кг. Індекс маси тіла  (ІМТ) отримують так:  75: (1,74²) = 24,77. Оптимальні показники ІМТ - від 18,5 до 27,5. Усе, що йде після 25 - вважається зайвою вагою. Ожирінням вважається показник 30.

 Важливим параметром є й окружність талії. Якщо вона більша за 88 см у жінок і 102 см у чоловіків - лікарі діагностують патологічне відкладення абдомінального жируДля цього типу характерні надлишкові відкладення в ділянці живота і верхньої частини тіла. Цей тип частіше зустрічається у чоловіків. Фігура часто нагадує форму яблука. Якщо ж відкладення розташовані переважно нижче пояса -   фахівці говорять про гіноїдний тип. При цьому типі відкладення знаходяться переважно на стегнах і сідницях. Він більш характерний для жінок. Фігура за формою нагадує грушу.

Контролюйте свою вагу – і намагайтеся не перевищувати показники норми. Так ви   почуватиметеся завжди у формі, і  зможете знизити ризик появи онкологічних захворювань.

Відділ комунікації, організаційної та 

інформаційно-роз’яснювальної роботи 

ДУ «Житомирський обласний центр

контролю та профілактики хвороб 

МОЗ України».


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь