Чуднівська громада

Житомирська область

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ СЕРЦЕ – І ТРЕНУЙТЕ ЙОГО

Дата: 14.02.2023 11:43
Кількість переглядів: 90

14 лютого відзначається Міжнародний день поінформованості про вади серця. Захворювання серцево-судинної системи різноманітні та широко розповсюдженні. Вони вражають людей всіх вікових груп і національностей.

Серед них значну частину займають вади серця - захворювання, спричинені порушенням структури серцевих клапанів або звуженням отворів. Вони можуть бути вродженні і набуті.

 

Цифри і факти 

Вроджені вади виникають внаслідок порушення внутрішньоутробного розвитку плоду. Це захворювання небезпечне тим, що в перший рік життя

може ніяк себе не проявляти. Саме тому УЗД серця є обов’язковим обстеженням для дітей першого року життя;

Набуті вади серця найчастіше виникають при перевантаженні серцевих клапанів або є наслідком перенесених захворювань: ревматизму,

інфекційного ендокардиту, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця,сифілісу.

• За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), серцево-судинні захворювання є однією з основних причин смертності у світі, щорічно забираючи життя близько 18 мільйонів осіб.

• На Житомирщині у 2021 році тільки від ішемічної хвороби серця померли понад 8800 мешканців -- це найпоширеніша поміж усіх інших причина смертності.

Щорічно в Україні народжується приблизно 10 000 дітей із вродженими вадами серця, з них близько 1500 немовлят мають критичну ваду серця і потребують невідкладного хірургічного втручання.

Вроджена вада серця у новонароджених є другою за поширеністю хворобою серцево-судинної системи. З кожним роком кількість дітей із вродженими вадами серця зростає.

Ще лише 50 років тому 85% дітей, народжених з природженими вадами серця, померли б, не досягнувши повноліття. Сьогодні понад 90% малюків доживають до повноліття, а багато хто досягає похилого віку.

 

Профілактика хвороб серця 

• При виявленні вад серця необхідно дотримуватися здорового способу життя: уникати тяжких фізичних навантажень, раціонально харчуватись,

нормалізувати вагу тіла, відмовитись від куріння і зловживання алкоголем. Це дозволить запобігти прогресуванню хвороби.

Варто пам’ятати, що запорукою подовження життя при вадах серця є

своєчасне звернення до лікаря на ранніх стадіях захворювання!

Активний спосіб життя є запорукою запобігання та профілактики багатьох захворювань. Однією з найбільш важливих у цьому плані є тренування серцевого м’язанайважливішого у нашому організмі.

 

Зарядка для серця

Спеціально для серця придумано спеціальний тип тренувань - кардіотренування. Це прості й досить тривалі навантаження, доступні кожному. Вони дають змогу поступово зміцнити серцевий м'яз, збільшити об'єм крові, який він виштовхує в судини. Зокрема й ті, які живлять саме серце. Кардіотренування також допоможуть збільшити об'єм легенів, підвищити витривалість і навіть впоратися зі стресом. А також вони спалюють зайвий жир.

Спочатку треба порахувати максимальну частоту серцевих скорочень (МЧСС), індивідуальну для кожного віку. Формула дуже проста: МЧСС = 220 - вік. Після цього можна розраховувати навантаження. Оптимальною вважається інтенсивність виконання вправ, за якої частота серцевих скорочень становить 75-85% від МЧСС. Допустимий мінімум – 65%. А якщо пульс частішає менше, ніж на 60 відсотків від МЧСС – таке навантаження практично марне.

 

5 порад, як тренувати серце 

1. Слід вибрати той вид спорту, який вам сподобається. У тренажерному залі можна займатися на біговій доріжці або велотренажері. Якщо подобається свіже повітря - чудово підійде їзда на велосипеді, біг, ходьба, лижі. Можна займатися і вдома - якщо є, де поставити тренажер.

2. Будь-яке заняття треба починати з розминки. Адже організму теж треба прокинутися і зігрітися. А потім уже приступати до вправи, яку обрано. Поступово організм увійде в «робочу зону», в якій частота серцевих скорочень має дійти до рівня порахованої інтенсивності.

3. Головне в кардіотренуванні - все треба робити плавно, без різкого збільшення або зниження навантаження. Не треба намагатися відразу набрати максимальну швидкість, накручуючи педалі. Швидше за все, утримати пульс «у рамках» не вдасться. Досвідчені тренери кажуть, що під час виконання кардіовправ людина має бути в змозі спокійно розмовляти.

4. Тим, хто тільки почав займатися, вистачить кількох хвилин та 3 тренування на тиждень. Поступово тривалість тренування можна довести до 30 хвилин, а потім – до 50-60 хвилин. Не варто забувати перевіряти показники пульсу - чи не пішли вони вище або нижче встановленого порога. У такому разі інтенсивність руху треба знизити або підвищити. І не забути про те, що розминку треба повторити наприкінці заняття - щоб організм охолов, а серце плавно повернулося до нормального режиму скорочень.

5. У повсякденному житті є чимало вправ для кардіотренування. Пройдіться пішки від роботи до будинку - в одному ритмі, дихаючи розмірено. Підніміться сходами на кілька поверхів угору - не бігом, а ритмічно переставляючи ноги. Танцюйте вдома, витираючи пил або підмітаючи підлогу. Ходіть у магазин пішки і з рюкзаком.

Виконання цих порад додаватиме здоров’я вашому серцюроблячи його міцнішим та витривалішим.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь