Чуднівська громада

Житомирська область

Юристи системи БПД консультують: щодо кредитних зобов’язань на час дії воєнного стану

Дата: 13.03.2023 15:20
Кількість переглядів: 215

 Верховною Радою України було ухвалено Закон України № 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”.

   Законом передбачено, що на час дії воєнного стану та протягом 30 днів після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом:

  • громадяни звільняються від обов’язку сплачувати неустойку (штраф, пеню) та інші штрафні платежі, передбачені кредитним договором;

  • фінансовим установам заборонено збільшувати процентну ставку за користування кредитом у разі прострочення внесення платежів (крім випадків, коли зміна процентної ставки встановлена кредитним договором).

  • відсоткова ставка в разі несвоєчасної сплати кредиту не збільшується. Будь-які пеню, штрафи тощо, які нараховує банк за несвоєчасну сплату кредиту, починаючи з 24 лютого 2022 року, банк має списати.

У випадку, коли вчасно сплачувати кредит можливості немає, то краще звертатися до банку з заявою про надання кредитних канікул.

Однак, звертаємо увагу, що ухвалення рішення про надання кредитних канікули є його правом, а не обов’язком.

Якщо банк все ж включив до суми заборгованості неустойку (штраф, пеню) у період від 24 лютого 2022 року, письмово зверніться до нього з вимогою списати відповідні штрафні борги.

Автоматично такий борг не списується!

Як діяти, якщо особа не в змозі погасити заборгованість у визначені банком строки?

Звернутися до банку для проведення реструктуризації боргу. Це надасть можливість отримати більш зручні умови повернення кредитних коштів, наприклад, зменшити відсотки чи відстрочити платежі на певний час. 

Рішення щодо рестуктуризації або застосування пільгових умов банки ухвалюють індивідуально. На нього впливають різні фактори:

  • політика банку;

  • наявність постійних доходів у боржника;

  • сума кредитної заборгованості;

  • кредитна історія тощо.

Звертаємо увагу, що остаточне рішення, щодо застосування реструктуризації залишається за фінансовою установою.

Щодо накладення арешту на банківські рахунки під час дії воєнного стану

Відкривати виконавчі провадження арештовувати банківські рахунки боржника не можна лише на окупованих територіях. Тому арештувати кошти на рахунку під час дії воєнного стану всі ж можуть. Однак арешту не можуть підлягати банківські рахунки зі статусом пенсійного, соціального, зарплатного, стипендіального, тощо. Також законодавством передбачається захист від арешту на окремі види допомог, а саме:

  • вихідна допомога, що виплачується у разі звільнення працівника;

  • компенсація працівнику витрат у зв’язку з переведенням, направленням на роботу до іншої місцевості чи службовим відрядженням;

  • польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, що виплачують замість добових і квартирних;

  • матеріальна допомога особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;

  • допомога сім'ям із дітьми;

  • допомога на лікування та поховання тощо.        

  •  споживач звільняється від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання споживачем зобов’язань за таким договором;

  • неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, які нараховані після 24 лютого 2022 року сплата яких передбачена договором про споживчий кредит підлягають списанню;

  • у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит;

  • є правомірним збоку кредитора не скасовувати відсотки за користування кредитними коштами..

Щодо списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни

Підстави для замороження або несплати кредитних платежів за іпотечним або автомобільним кредитом регулюються прийнятим від 1 грудня Верховною Радою України законопроєктом №7441-1(далі – Закон) щодо списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

Закон передбачає:

  • заморожування платежів за іпотечними та автомобільними кредитами фізичних осіб внаслідок пошкодження або знищення майна через воєнні дії та за наявності підтверджуючих документів;

  • повне списання кредитів за наявністю певних випадків, таких як знищення нерухомості внаслідок війни.

Умовою списання кредитів є відсутність простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року більше ніж 7 днів.

Прийнятий закон частково пом'якшить збитки від втрати активів для тих громадян, які купували житло й авто в кредит для особистого користування. Стосується насамперед: нової нерухомості, квартир, інших житлових приміщень у будівлі, об'єктів незавершеного будівництва, рухомого майна у вигляді автомобілів.

Закон також пропонує відповідні пільги за кредитами для громадян, якщо нерухомість чи авто пошкоджені чи знищені внаслідок бойових дій, або залишилися на тимчасово окупованій території.

Щоб тимчасово зупинити платежі за іпотечним або автомобільним кредитом, позичальник має звернутися до банку, який видав кредит, із відповідною заявою.

Поставити додаткові правові запитання можна у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги за тел.: 0-800-213-103 або звертайтеся до сектору “Чуднівське бюро правової допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Бердичівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чуднів, вул. Героїв Майдану, 132, або телефонуйте нам – (068) 291-9018.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь