ПРАВИЛЬНИЙ ВИХІД З ПОСТУ: 7 КОРИСНИХ ПОРАД
16 квітня – Воскресіння Христове. Великодньому святу передував 40-денний суворий піст – період значних харчових обмежень, які накладає Церква на вірян. З настанням Великодня ці обмеження знімаються. Але разом з радістю святкової трапези на тих, хто дотримувався посту, може чатувати й небезпека погіршення стану здоров’я – через різкий перехід від пісної до м’ясної їжі. Як уникнути цих проблем? Варто дотримуватися декількох простих порад:
- Під час виходу з посту важливо збільшувати кількість їжі у раціоні поступово. Вводити в раціон білкові продукти (які абсолютно обмежувалися під час посту) варто в останню чергу. Заповнити дефіцит білку допоможуть соя та гречана крупа. Поступово можна вводити яйця та куряче м’ясо. Коли організм адаптується до простіших продуктів – можна додавати до меню невелику кількість свинини та яловичини, а також субпродукти.
- Важливо дотримуватися дозованості прийому їжі. Категорично заборонено відразу після посту повертатися до звичної калорійної їжі, якою був багатий раціон до цього. Сорокаденний піст – це свого роду стрес для організму. За цей період організм встигає перебудуватися на нову їжу і відрегулювати систему травлення. Щоб повернутися до звичного раціону (як правило, це більш жирна їжа, збагачена білком) органам шлунково-кишкового тракту потрібен певний час.
- Приблизне меню в перші два тижні після посту має містити такі продукти: крупи, невелика кількість нежирного відвареного м’яса (курки), молочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт, молоко, невелика кількість вершкового масла), варені яйця, картопля та овочі.
- У перший період після посту слід обмежити вживання цукру, солодощів та борошняних виробів. Такі продукти можуть порушити обмін вуглеводів. У деяких випадках це може спровокувати навіть розвиток цукрового діабету. Вводити солодощі в раціон слід впродовж 10-12 днів – додаючи продукти поступово, починаючи з малих порцій.
- Важливо пам’ятати, що алкогольні напої одразу після посту вживати не варто. Навіть невелика порція алкоголю в перші дні здатна викликати не тільки швидке сп’яніння, а й спровокувати сильну інтоксикацію організму.
- Один із найнебезпечніших наслідків для тих, хто неправильно розговівся – інвагінація кишківника (або, простіше кажучи – заворот кишок). Особливо обережним у цей період слід бути літнім людям, якщо вони дотримувалися посту. У жодному разі їм не варто одразу після харчового утримання переходити на жирні м’ясні страви: ковбасу, сардельки, сало. Такі продукти мають бути під суворою забороною щонайменше ще кілька днів. Грамотний вихід із посту – важливий процес, яким не слід нехтувати.
- Якщо з’явилися неприємні відчуття (метеоризм, біль у животі, кольки, відходження газів із різким неприємним запахом і бурчання в животі) – слід негайно проконсультуватися з лікарем та перейти на більш легке і правильне харчування.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».