Чуднівська громада

Житомирська область

ПРАВИЛЬНИЙ ВИХІД З ПОСТУ: 7 КОРИСНИХ ПОРАД

Дата: 17.04.2023 09:24
Кількість переглядів: 213

16 квітня – Воскресіння Христове. Великодньому святу  передував 40-денний суворий піст – період значних харчових обмежень, які накладає Церква на вірян. З настанням Великодня ці обмеження  знімаються. Але разом з радістю святкової трапези на тих, хто дотримувався посту, може чатувати й небезпека погіршення стану здоров’я – через різкий перехід від пісної до мясної їжі. Як уникнути цих проблем? Варто дотримуватися декількох простих порад:

  1.   Під час виходу з посту важливо збільшувати кількість  їжі у раціоні  поступово. Вводити в раціон білкові продукти (які абсолютно обмежувалися під час посту) варто в останню чергу. Заповнити дефіцит білку допоможуть соя та гречана крупа. Поступово можна вводити яйця та куряче мясо. Коли організм адаптується до простіших продуктів можна додавати до меню невелику кількість свинини та яловичини, а також субпродукти.
  2.  Важливо дотримуватися дозованості прийому їжі. Категорично заборонено відразу після посту повертатися до звичної калорійної їжі, якою був багатий раціон до цього. Сорокаденний піст це свого роду стрес для організму.  За цей період організм встигає перебудуватися на нову їжу і відрегулювати систему травлення. Щоб повернутися до звичного раціону (як правило, це більш жирна їжа, збагачена білком) органам шлунково-кишкового тракту потрібен  певний час.
  3.   Приблизне меню в перші два тижні після посту має містити такі продукти: крупи, невелика кількість нежирного відвареного мяса (курки), молочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт, молоко, невелика кількість вершкового масла), варені яйця, картопля та овочі.
  4.   У перший період після посту слід обмежити  вживання цукру, солодощів та борошняних виробів. Такі продукти можуть порушити обмін вуглеводів. У деяких випадках це може спровокувати навіть розвиток цукрового діабету. Вводити солодощі в раціон слід впродовж 10-12 днів додаючи продукти поступово, починаючи з малих порцій.
  5.   Важливо памятати, що алкогольні напої одразу після посту вживати не варто. Навіть невелика порція алкоголю в перші дні здатна викликати не тільки швидке спяніння, а й спровокувати сильну інтоксикацію організму.
  6.   Один із найнебезпечніших наслідків для тих, хто неправильно розговівся   інвагінація кишківника  (або, простіше кажучи  заворот кишок).  Особливо обережним у цей період слід бути літнім людям, якщо вони дотримувалися посту. У жодному разі їм не варто одразу після харчового утримання переходити на жирні мясні страви: ковбасу, сардельки, сало. Такі продукти мають бути під суворою забороною щонайменше ще кілька днів. Грамотний вихід із посту важливий процес, яким не слід нехтувати.
  7.  Якщо зявилися неприємні відчуття (метеоризм, біль у животі, кольки, відходження газів із різким неприємним запахом і бурчання в животі) слід негайно проконсультуватися з лікарем та перейти на більш легке і правильне харчування.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь