Чуднівська громада

Житомирська область

Шановні чуднівчани!

Дата: 17.04.2023 16:12
Кількість переглядів: 1481

Останнім часом ми отримуємо значну кількість звернень стосовно збільшення ареалу та чисельності популяції Corvus frugilegus - птахів роду круків з родини воронових в межах міста Чуднова.

Повністю поділяємо занепокоєння жителів нашого міста і, розглянувши дане питання, повідомляємо наступне.

Грак  (або гайворон) – вид віднесений до  Червоного списку МСОП видів із найменшим ризиком (LC) є одним з найчисленніших і найпомітніших птахів в урбанізованому середовищі. Як екологічно пластичний вид, він досить легко і швидко пристосовується до змін у довкіллі, завдяки чому є невід'ємним елементом агро- та урболандшафтів. Основними вимогами до гніздових стацій виду є наявність високих дерев, придатних для розміщення гніздової колонії та доступність кормових ресурсів. До раціону грака входять переважно комахи та їхні личинки, мишоподібні гризуни, зернові та городні культури. Природним середовищем гніздування грака є узлісся і групи дерев серед відкритих просторів.  Переважно дані птахи харчуються і збирають корм для пташенят на орних землях та пасовищах навколо населених пунктів, де гніздяться. Істотне значення при цьому має віддаль між гніздовою колонією і кормовою територією. Чим меншою є ця віддаль, тим менше енергії затрачає птах на фуражний політ, тим частіше він прилітає до пташенят з кормом, і, як наслідок, навіть за невеликої кількості кормових ресурсів, успішність гніздування є вищою. Нетривалі фуражні польоти від колонії в центрі Чуднова до кормових територій за його межами (а це віддаль менше 1 км) не забирають багато енергетичних ресурсів, що дозволяє птахам будувати колонії якнайближче до кормових територій, тобто до центру урбосередовища, яким є Чуднівський міський сквер. Саме завдяки наявності поблизу харчових ресурсів, відсутності поряд з людиною природних ворогів грака та у зв’язку з розчисткою міських кладовищ (які донедавна були центрами міської гніздової популяції грака) від високорослих насаджень, стало можливим розміщення колонії птахів з закритим оглядом. Цей факт свідчить про наявність процесу синурбізації виду, що призвів до різкого збільшення чисельності грака в гніздовий період у біотопах парків та сквекрів міста Чуднова переважно під впливом антропогенних чинників.

Що стосується регулювання чисельності популяції грака на території міста Чуднова, то з огляду на те, що даний вид занесено до Міжнародної Червоної книги, а чинне законодавство прямо передбачає заборону будь-якої діяльності, яка може вплинути на середовище існування диких тварин та стан тваринного світу - ефективні заходи щодо регулювання його чисельності, на жаль, відсутні. І хоча ст.32 Закону України «Про тваринний світ» передбачено можливість регулювання чисельності окремих видів диких тварин в інтересах охорони здоров'я і безпеки населення, запобігання захворюванням сільськогосподарських та інших свійських тварин, відвернення заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, господарській та іншій діяльності: вид Corvus frugilegus не віднесено до виду диких тварин, чисельність яких підлягає регулюванню, як і не визначено законодавчо порядок проведення відповідних заходів щодо регулювання його чисельності.

Статтею 9 Закону України «Про тваринний світ» передбачено, що під час проведення заходів щодо охорони, раціонального використання і відтворення тваринного світу, а також під час здійснення будь-якої діяльності, яка може вплинути на середовище існування диких тварин та стан тваринного світу, повинно забезпечуватися додержання таких основних вимог і принципів: збереження умов існування видового і популяційного різноманіття тваринного світу в стані природної волі; недопустимість погіршення середовища існування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин; збереження цілісності природних угруповань диких тварин.

Статтями 37, 39 цього ж Закону визначено, що охорона тваринного світу забезпечується шляхом: охорони середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин; запобігання загибелі тварин під час здійснення виробничих процесів. Підприємства, установи, організації і громадяни при здійсненні будь-якої діяльності, що впливає або може вплинути на стан тваринного світу, зобов'язані забезпечувати охорону середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин. Під час розміщення, проектування та забудови населених пунктів, підприємств, споруд та інших об'єктів, удосконалення існуючих і впровадження нових технологічних процесів, введення в господарський обіг цілинних земель, заболочених, прибережних і зайнятих чагарниками територій, меліорації земель, здійснення лісових користувань і лісогосподарських заходів, проведення геологорозвідувальних робіт, видобування корисних копалин, визначення місць випасання і прогону свійських тварин, розроблення туристичних маршрутів та організації місць відпочинку населення повинні передбачатися і здійснюватися заходи щодо збереження середовища існування та умов розмноження тварин, забезпечення недоторканності ділянок, що становлять особливу цінність для збереження тваринного світу.

Таким чином, належні правові підстави для регулювання чисельності гніздової популяції грака на території міста Чуднова – відсутні.

Що стосується застосування методів звукового відлякування, то зазначені методи, на жаль, не є достатньо ефективними по відношенню до виду Corvus frugilegus, який відрізняється розумовими можливостями, вищими не лише серед птахів, а й серед більшості тварин. Численні спостереження доводять, що граки керуються не лише інстинктами, а й інтелектом, а тому швидко пристосовуються до роботи біоакустичних приладів. Як свідчить світова практика, усі методи (пристосування) засновані на обмані: акустичні відлякувачі, громогармати, різні опудала та імітації хижаків, або навіть використання реальних хижаків по відношенню до цих птахів, через певний час викликають звикання і швидко втрачають ефективність.

Комплексна і складна обрізка (кронування) дерев, зрізання старих дерев та висаджування нових (низькорослих) є більш ефективним методом, який проте не може бути застосовано в період розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня (ч.5 ст.39 Закону України «Про тваринний світ»). Крім того, зазначений метод не можна віднести до гуманних, оскільки він передбачає руйнування  існуючих місць гніздування птахів.

Єдиним сучасним та гуманними способом протидії небажаним птахам є застосування ультразвукових відлякувачів. Такі пристрої транслюють звукові сигнали з малими проміжками, працюють на частотах, що не сприймаються людиною, і створюють дуже високий звуковий тиск. Птахи, відчуваючи постійний дискомфорт, намагаються покинути зону роботи приладу.

З урахуванням викладеного Чуднівською міською радою, наразі, розглядається питання щодо придбання ультразвукових відлякувачів птахів, які планується розмістити на території міського скверу в епіцентрі гніздової колонії грака.

Просимо вибачення за тимчасові незручності та рекомендуємо користуватися парасольками під час прогулянок сквером!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь