Чуднівська громада

Житомирська область

Чому так важлива вакцинація

Дата: 26.04.2023 16:50
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

Вкрай тривожною проблемою в умовах війни і гуманітарних криз є спалахи інфекційних хвороб. Ризик поширення керованих інфекційних захворювань зростає у зв’язку з вимушеним переселенням людей, великим скупченням людей, що є особливо великою загрозою для наших маленьких українців із незавершеним або з відсутнім курсом вакцинації.

Імунітет, який розвивається після вакцинації, надасть надійніший захист від керованої інфекції. Вакциновані люди дуже рідко хворіють. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Вакцини забезпечують надійніший захист. У період війни особливо важливо бути сильними та здоровими.

Профілактичні щеплення - єдиний надійний засіб профілактики інфекційних захворювань. Незважаючи на те, що вакцинація давно стала визнаним у всьому світі способом профілактики інфекційних захворювань, далеко не всі батьки ставляться до вакцинації без упередження.

Насамперед невмотивована відмова від щеплень свідчить про низьку санітарну культуру населення. Часто люди не прислухаються до порад медичних працівників, а діють лише відповідно до власних переконань, що найчастіше свідчить про недостатнє розуміння проблеми. Інша причина - релігійні переконання.

Людям, що відмовляються від отримання щеплень варто знати, що саме завдяки вакцинації в Україні немає спалахів епідемії на хвороби, проти яких проводяться профілактичні щеплення.

Дану ситуацію можна пояснити існуванням колективного імунітету. Це коли  95-97% населення країни мають щеплення проти тієї чи іншої хвороби.

Якщо колективний імунітет менший за 95%, то рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу. І це ще раз підкреслює надзвичайну важливість планової імунопрофілактики.

Тобто, ті, хто відмовився від вакцинації, живуть поки що за рахунок тих, хто щепився. Якщо дітей, які не щепляться, стане більше, розплачуватися доведеться нам усім.

У чому ж сенс вакцинації і принцип її дії ?

Вакцинація - дієвий спосіб масової профілактики інфекційних захворювань:

  • Вірусних - кору, краснухи, паротиту («свинки»), поліомієліту, гепатиту В;
  • Бактеріальних - туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правцю.

Сенс вакцинації  полягає в тому, що в організм людини вводять ослаблені або вбиті збудники різних інфекцій. Коли вакцина потрапляє в організм імунна система уважно вивчає її, запамятовує та посилає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Вакцина ніби “навчає” імунну систему готуючи її до боротьби з “ повноцінною” інфекцією.

Отже, вакцинація як один з найефективніших методів профілактики інфекційних хвороб, входить до переліку гарантованих державних послуг.

 Існує перелік профілактичних щеплень,які є обов’язковими і входять до календаря щеплень. До обов’язкових відносять профілактичні щеплення проти: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, гепатиту В, кору, паратиту, краснухи та ХІБ-інфекції

Вакцинація передбачена календарем щеплення проводиться безкоштовно!!!

Щоб уникнути поширення будь-якої інфекційної хвороби, людям необхідно вакцинуватися. Вакцини, які використовуються в Україні, є перевіреними та безпечними.  

 

Чуднівське відділення ДУ «Житомирський обласний

Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь