ОБЕРЕЖНО – НІТРАТИ
Весна поволі добігає кінця, і вже зовсім скоро прийде літо – сезон фруктів та овочів. Ранні їх врожаї ще кілька тижнів тому з’явилися на прилавках магазинів та ринків. Користь від вживання таких дарів природи є незаперечною – адже овочі та фрукти є багатими на корисні для організму вітаміни та мікроелементи. Однак разом з корисними властивостями у них одночасно таїться й небезпека у вигляді нітратів. Про це теж варто пам’ятати – і бути обережними при вживанні свіжих фруктів чи овочів.
ЦИФРИ І ФАКТИ
• Нітрати – солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, як тварин так і рослин. Тож харчових продуктів, які не містять нітрати, у природному середовищі не існує.
• Нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу).
• Самі по собі для людини нітрати безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини.
• Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів - нітрити та нітрозаміни. Вони здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.
• Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років) – 2,5 мг на 1 кг ваги.
• Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок, де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.
• Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000—3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі — до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60мг/кг.
• У 2022 році фахівцями ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» було взято 680 проб на наявність нітратів у овочах. З них 26 проб показали відхилення від норми – перевищення допустимого рівня нітратів.
НЕБЕЗПЕКА НАДЛИШКУ НІТРАТІВ В ОРГАНІЗМІ:
1. Порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.
2. Зростає ризик розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.
3. Знижується вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.
4. Зменшується кількість йоду в організмі, що призводить до збільшення щитовидної залози.
5. підвищується ризик виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.
ЯК ЗМЕНШИТИ ШКІДЛИВИЙ ВМІСТ НІТРАТІВ:
• перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);
• після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
• у таких овочах, як огірки – бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та буряка;
• стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки – тому їх вживати в їжу не рекомендується;
• при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;
• не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
• готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ:
• синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок;
• головний біль;
• втома;
• зниження працездатності;
• задишка;
• серцебиття.
ЩО РОБИТИ У РАЗІ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ?
• Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.
• Очікуючи на лікаря (або якщо немає можливості звернутися по медичну допомогу) – промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсолену воду та викликати блювання.
• Після цього прийняти абсорбент. Підійде активоване вугілля.
• Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.
• Щоб прискорити виведення нітратів з організму – пити багато рідини, особливо зеленого чаю. Це натуральний нейтралізатор нітратів.
• Якщо це не допоможе – потрібна термінова госпіталізація.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».