Чуднівська громада

Житомирська область

Жителям громади про стан здоров’я мешканців Житомирщини

Дата: 24.05.2023 15:19
Кількість переглядів: 322

Фото без опису      Проблема профілактики неінфекційних захворювань  в сучасній системі громадського здоров'я має першочергове значення у зв’язку з великою поширеністю цих хвороб та високою частотою інвалідизації та смертності, як наслідок захворювань.

     У результаті численних дослід­жень учені дійшли висновку, що серед чинників, від яких залежить здоров'я людини, котра проживає в цивілізованій країні в умовах миру, за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, по­сухи),   приблизно  20-22 %  припа­дає  на  екологічні  й соціальні чинники,  20-22 % - на спадковість і генетичні порушення, 8-10 % – на розвиток медицини і якість ме­дичного обслуговування та охоро­ни здоров'я, а близько 50 % припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного здоров'я.

        В основі розвитку більшості неінфекційних захворювань лежать однакові фактори ризику, до яких належать:

        - малорухомий спосіб життя;

        - тютюнопаління;

       - надмірна маса тіла;

       - нераціональна харчова поведінка;

       - негативні екологічні фактори;

       - недостатня обізнаність з питань репродуктивного здоров'я;

       - соціальний стрес та інші.

       Більшість із названих факторів вважаються поведінковими, а тому їх можливо корегувати і усувати ще на ранніх етапах розвитку людини.

     Генетичні, соціальні та екологічні  чинники розвитку неінфекційних захворювань корегувати набагато складніше.

   А попередити неінфекційні захворювання можливо дотримуючись  наступних складових: формування медичних знань і налаштувань на здоровий спосіб життя, раціональне і збалансоване харчування, контроль маси тіла, зменшення вживання солі і цукру, уникання шкідливих звичок (алкоголь, тютюн, жирна їжа на ніч), фізична активність, проходження періодичних медичних оглядів, дотримання моделі лікування, призначеної лікарем, недопущення самолікування, уникання стресових ситуацій, гармонійний психічний стан, дотримання правил виробничої та дорожньої безпеки.

Проаналізувавши стан здоров’я населення Житомирської області встановлено, що середня тривалість життя мешканців нашої області становить 69,72 роки, а в цілому по Україні середня тривалість життя – 71,35 роки.

        В структурі захворюваності жителів Житомирщини  провідне місце займають серцево-судинні захворювання - 64,8% серед усіх причин смертності в 2021 році. Профілактикою цих хвороб є : контроль маси тіла, зменшення вживання солі і цукру, достатня фізична активність.

Онкологічні захворювання склали 8,8% серед усіх причин смертності в

2021 році. Напрямком профілактичної роботи з населенням з цих хвороб є формування медичних знань, проходження періодичних медичних оглядів.

Зовнішні причини смертності (травми, отруєння, самогубство)  склали 9%

серед усіх причин смертності  в 2021 році. Коефіцієнт смертності від зовнішніх причин в області складає 83,2 на 100 тис. населення (в Україні  - 75,5).

 Напрямки профілактичної роботи з населенням є дотримання правил виробничої та дорожньої безпеки, створення безпечного середовища для життя, відпочинку, роботи.

Показник рівня народжуваності у жінок віком 15-19 років в Житомирській області значно вище аналогічного показника в Україні (21,8 на 1000 жінок, в Україні 15,8). Для запобігання такого стану необхідне формування знань про планування сім'ї, вміння користуватись протизаплідними засобами, статеве виховання в сім'ї і школі.

Частка населення, яке у разі настання хвороби не зверталися до лікаря, а лікувалися самостійно за допомогою ліків в області становить 44,4% (в Україні – 31,7%). Частка населення, які повідомили, що палять 16-20 років, за тривалістю куріння становить 22,7% (в Україні – 16,4%). Для запобігання такої ситуації необхідно усвідомити  неприпустимість самолікування,  дотримання моделі лікування, призначеної лікарем; формування медичних знань і налаштувань на здоровий спосіб життя.

В поточному році в області зареєстровано 6 випадків захворювань дітей

до 1 року життя на водно-нітратну метгемоглобінемію (за минулий рік – 1 випадок). Запобіганням виникнення такої ситуації є організація контролю за якістю питної води шахтних колодязів та каптажів в громадах та домогосподарствах. Усвідомлення  населення про недопущення використання колодязної води для приготування дитячих сумішей.

Також актуальними залишається профілактика цукрового діабету, хвороб органів травлення, органів дихальної системи, покращення психічного здоров'я населення та інше.

       Потрібно зрозуміти населенню громади, що недостатньо роботи лише медичних працівників та лікувальних закладів у профілактиці захворювань. Необхідно, щоб кожна людина дбала про стан свого здоров'я. Принципи здорового способу життя повинні стати стереотипом поведінки людини, підтримуватись усім суспільством та «прищеплювались» ще з дитинства.

 

 

Чуднівське відділення

ДУ «ЖОЦКПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь