Чуднівська громада

Житомирська область

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Дата: 22.06.2023 15:22
Кількість переглядів: 152

При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників інфекційних хвороб. Як правило, у літній період частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов'язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених ними.

Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій, умовно-патогенні мікроби, віруси, гельмінти.  

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які потрапляють в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби,  які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Харчові отруєння - це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання продуктів, що володіють шкідливою дією, в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів  чи внаслідок вмісту в них різних токсичних речовин.

Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, в першу чергу, клостридії - збудники ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети). Джерелом зараження таких продуктів можуть бути хворі, що страждають стафілококовими захворюваннями.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил, зокрема:

  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо  їх якості та    термінів придатності до споживання;  

  • зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін; 

  • зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, де відсутні умови для їх продажу та система контролю. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції; 

  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском; 

  • не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви  бажано вживати відразу, а у разі повторного  споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку;

  • зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;

  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання)

  • при готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки  кожного компоненту (паштети, м'ясні салати тощо);

  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо); 

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;  

  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екскурсії,   туризм тощо) для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і переварена, для пиття та  приготування їжі необхідно мати з собою запас питної  води;

  • дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету,  перед приготуванням їжі та перед її вживанням.

  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

                                             Житомирське районне управління

                                             ГУ Держпродспоживслужби

                                               в  Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь