Чуднівська громада

Житомирська область

Чим корисний шоколад?

Дата: 11.07.2023 14:53
Кількість переглядів: 93

11  липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Цей вид солодощів не лише є улюбленим для мільйонів людей, а й має чимало корисних властивостей для роботи різних органів. Чим корисний шоколад? МИ підібрали найцікавіші факти про це.

• Чорний шоколад містить 50-90% какао-порошку, какао-масло та цукор, молочний – приблизно 10-50% какао-порошку, какао-масло, молоко в певній формі та цукор. Попри те, що чорний шоколад не повинен містити молока, в процесі перероблення можуть бути сліди молока від перехресного забруднення. До шоколаду нижчої якості можуть також додавати жири, рослинні олії, штучні барвники або ароматизатори. Білий шоколад не містить какао-порошку, та виготовляється просто з какао-масла, цукру та молока.

•  Какао (що є у складі шоколаду)  багате на рослинні хімікати, які називаються флавонолами. Вони  допомагають захистити серце. Чорний шоколад містить у 2-3 рази більше багатого флавонолом какао-порошку, ніж молочний шоколад. Показано, що флавоноли підтримують вироблення оксиду азоту у внутрішній клітинній оболонці судин (ендолетія), який допомагає розслабити судини та покращити кровотік, знижуючи тим самим артеріальний тиск.

•  Вживання шоколаду може збільшувати кількість ендогенних амінів, зокрема, фенілаланіну – нейромодулятора, який бере участь у регуляції настрою людини і відповідно у патогенезі депресії. Також споживання шоколаду супроводжується приємними відчуттями, які позитивно впливають на нейротрансміттерні системи – дофамін, серотонін та ендорфіни. 

•  Жінкам, які годують грудьми, можна їсти шоколад. Грудне молоко виробляється не у шлунку, а в молочній залозі. Це відбувається завдяки пролактину, окситоцину, крові та лімфі. Тому якщо ви мама, що годує, сміливо порадуйте себе шоколадом.

•  Чорний шоколад має високу калорійність (150-170 калорій приблизно у 28 г) і може сприяти збільшенню ваги, якщо його вживати в надлишку. Він також містить помірну кількість насичених жирів, які можуть негативно впливати на рівень ліпідів у крові, хоча його серцево-захисні ефекти від флавонолів перевищують ризик.

•  Щоб шоколад дійсно приносив користь та підіймав настрій, його слід вживати в помірній кількості. Купуючи шоколад, обов'язково звертайте увагу на склад: надавайте перевагу шоколаду з вмістом какао 70% і більше у якому відсутні “зайві” інгредієнти: жири, олії, цукор тощо.

•  Какао та шоколад мають антиоксидантну дію. Вони містять поліфенольні сполуки, що вловлюють та гасять вільні радикали, та пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.  

•  Какао, багате на флаваноли, покращує кровопостачання мозку, чим може бути корисним пацієнтам із деменцією, хворобою Альцгеймера та тим, хто переніс інсульт. Шоколад чи какао корисні для збереження розумових здібностей і нормальної роботи серця в здорових людей, що мало сплять.  

•  У какао також багато мікроелементів: магній, мідь, калій та залізо. Всі вони потрібні для нормальної роботи серцево-судинної і нервової систем.

•  Шоколад допомагає у фотозахисті нашої шкіри. Сполуки шоколаду беруть участь у фотозахисті шкіри зсередини. Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує прояви еритеми (почервоніння), запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену. Але це все одно не означає, що можна весь день лежати на пляжі і їсти шоколадки.

•  Найнебезпечнішою формою жирових відкладень є внутрішній, або вісцеральний жир. Какао і чорний шоколад сприяють розпаду вісцерального жиру і запобігають його утворенню, впливаючи на активність низки генів чи сигнальних шляхів в жирових клітинах.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь