Чуднівська громада

Житомирська область

КІР може повернутися в Україну!

Дата: 22.08.2023 16:35
Кількість переглядів: 83

Кір – це інфекційне захворювання, яке виникає переважно у дитячому віці. Окрім клінічних характеристик для кору характерна така епідеміологічна ознака, як періодичність, що складає 5-6 років. Оскільки у 2018-2019 роках в Україні тривала епідемія кору, то Міністерство охорони здоров’я разом з ВООЗ прогнозують черговий ріст захворюваності на кір в Україні вже у 2023-24 роках.

За 6 місяців 2023 року в Україні офіційно зареєстрували 20 випадків захворювання на кір, а протягом минулого року - лише 5 випадків.  

        З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації, виникнення спалахів кору, необхідно посилювати заходи з імунізації вже зараз, доохопити щепленнями проти кору підлягаючий контингент організованих дітей.

Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн є і Україна.

        Тому, вже починаючи із 1-го травня 2023 року в Україні стартувала catch-up компанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) всіх невакцинованих дітей віком від 1 до 17 років.

Що ж це за хвороба?

Кір - гостра вірусна хвороба людини з групи інфекцій дихальних шляхів, яка супроводжується інтоксикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон'юнктив, специфічною висипкою.

   Єдиним джерелом інфекції є хвора людина - з останніх 2 днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки.  Найбільша заразливість припадає на період до появи висипки.

Інфекція передається за допомогою повітряно-крапельного механізму. Сприйнятливість неімунізованих дуже висока. Грудні діти мають трансплацентарний імунітет від матерів, які перенесли кір у минулому або були вакциновані. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет.

  У дорослих перебіг кору звичайно буває важчим ніж у дітей, з геморагічними висипаннями і крововиливами в шкіру і слизові оболонки, вираженою інтоксикацією. Спостерігаються зміни з боку серцево-судинної системи, легень, нерідко виникають біль у животі та діарея.

Ускладнення кору можуть бути зумовлені вірусом кору а також бактеріальними інфекціями які приєднуються. Частіше виникають пневмонія, ларингіт, бронхіт, бронхіоліт, кератокон'юнктивіт, отит, піодермія, цистит, пієлонефрит, плеврит, ентерит, стоматит, менінгоенцефаліт, психоз, блефарит. В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку ускладнень, особливо енцефаліту та менінгоенцефаліту, можливі навіть летальні випадки.

  У зв'язку із застосуванням високоефективної вакцини захворюваність на кір істотно знизилась.Специфічну профілактику кору здійснюють за допомогою нормального людського імуноглобуліну  та вакцини.  Планову вакцинацію проводять у віці 12 міс, в 6 років проводять ревакцинацію. Після вакцинального комплексу формується стійкий пожиттєвийімунітет. 

В лікувально-профілактичних закладах   на даний час є достатня кількість вакцини для профілактичних щеплень проти кору. .

Зупинити спалах кору може  колективний імунітет. Коли не менше 95% українців будуть вакцинованими проти кору, захворювання піде на спад і захищеними від смертельно небезпечної хвороби будуть навіть ті діти і дорослі, які не можуть вакцинуватися з медичних причин.

Тому просимо вас відповідально поставитись до питання здоровя ваших дітей та близьких, своєчасно звертатись за медичною допомогою при появі перших ознак  захворювання та своєчасно проводити  планові профілактичні щеплення!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь