Чуднівська громада

Житомирська область

Як патронатні сім'ї влаштовані у Польщі

Дата: 05.09.2023 11:36
Кількість переглядів: 147

Фото без опису▶ В цій країні немає чіткого розділення патронатних та опікунських сімей (якщо опікуни — не найближчі родичі). Наприклад, в одній і тій самій сім'ї одні діти можуть бути під опікою, а інші - під патронатом. До речі, таки прецеденти є і в Україні, але це вже винахідливість служб з оформлення дітей, а не загальноприйнятий формат.

Також, на відміну від України — немає заборони приймати дітей з різних сімей.

▶ Один з батьків-вихователів має бути працевлаштованим (щоб виключити зловживання “дитячими” грошима), тобто утримувати дорослих членів сім'ї та біологічних дітей. Якщо сім'я “простоює”, бо дітей для влаштування немає, вона все одно отримує 80% зарплатні.

▶ В обов'язки батьків-вихователів входить спілкування із біологічною родиною (якщо можливе повернення до рідних) або потенційними всиновлювачами. Також після повернення дитини біологічним батькам останні не можуть забороняти дітям спілкуватися з патронатними вихователями, що прописується у рішенні суду.

▶ Дитину, яку 🚨терміново вилучили, одразу влаштовують в патронатну сім'ю (оминаючи лікарню, на відміну від української практики). За необхідності батьки власним коштом лікують дитину, а гроші повертає держава/громада.

Буває, що коли дитина потрапляє у сім'ю, в домі немає чогось необхідного - дитячої ванночки чи візочка. Тоді сім'я звертається до свого координатора і, як правило, вже за тиждень отримує потрібне.

▶ Фактично, координатор/ка — права рука родини і її/його основна функція — допомагати, а не контролювати. В складній ситуації батьки-вихователі можуть звернутися до координаторки/-ра в будь-який час, яка/який за потреби під'єднає інших спеціалістів. Також ця людина допомагає розв'язувати матеріальні питання. Всі координаторки/ри працюють на власних авто, що дає їм мобільність і можливість швидко реагувати на ситуації. На паливо компенсують 600 злотих (приблизно 5,5 тис. грн) на місяць.

▶ Як і в Україні, патронатних сімей не вистачає (на відміну від охочих всиновити, яких більше, ніж дітей). Не всі готові прийняти дитину, вкласти в неї свою турботу: зусилля, час, прив'язатися, а потім відпустити. Але, як кажуть самі батьки-вихователі “не діти для нас, а ми — для дітей”. ❤️‍🩹

Як Ви вважаєте, що було б доречно перейняти, а що - ні?

*На фото - координаторка зі своїм підопічним.

ℹ️ Проєкт “Гроші для дитини, дитинство в сім'ї, послуги в громаді” реалізовується Громадською спілкою “Українська мережа за права дитини”, та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і щирій підтримці американського народу через Проєкт «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь