Чуднівська громада

Житомирська область

Іван Киричук: «Єдиний захист від кору – вакцинація»

Дата: 11.09.2023 13:43
Кількість переглядів: 123

  Фото без описуНа майданчику офіційного медіа-центру Житомирської обласної військової адміністрації відбувся брифінг виконувача обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Івана Киричука щодо «наздоганяючої» імунізації не щеплених дітей проти кору, епідпаротиту та краснухи.

Нижче подано текст виступу.

«У 2017 році в Україні відбувся черговий епідемічний підйом захворюваності населення на кір. Впродовж трьох років епідемії захворіли понад 115 тисяч людей. Епідемічний процес підтримувався за рахунок захворюваності серед дитячого населення. 41 людина померла,  в тому числі - 25 дітей. Серед померлих 60% осіб не мали щеплень проти кору, по 10% мали дані про одне та два щеплення відповідно та у 20% випадків інформація про щеплення була відсутня.

 

У 2020–2022 роках тривав період відносного благополуччя щодо захворюваності на кір.  У 2023 році відзначається зростання захворюваності на кір в Україні. За 7 місяців поточного року зареєстровано 30 випадків захворювання на кір в 10  регіонах: Хмельницька, Львівська, Тернопільська, Вінницька, Волинська, Рівненська, Харківська, Закарпатська, Чернігівська області та місто Київ. Серед захворілих  -- 16 дітей (53%).

 

В Житомирській області продовжується кампанія з «наздоганяючої» імунізації не щеплених дітей проти кору, епідпаротиту та краснухи. В межах кампанії нами було заплановано проведення щеплень більше 6500 дітей. Станом на початок вересня  більша половина дітей в області, які не мали щеплень проти кору, паротиту та краснухи -- вже їх отримали.  Тож ми дякуємо за це їх батькам та лікарям закладів первинної медичної допомоги.

 

Користуючись нагодою, знову звертаюсь до батьків, які ще не щепили своїх дітей від кору. Кір - це надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. 20% випадків захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призводити до серйозних ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), повної глухоти, чи навіть смерті. Ліків від кору не існує. Єдиний захист - це вакцинація. В Україні  першу дозу вакцини від кору діти отримують у 12 місяців, а другу – в 6 років. Лише дві дози вакцини забезпечують захист проти кору.

 

Якщо дитині більше 6 років і вона не має жодного щеплення проти кору -- потрібно ввести дві дози вакцини з інтервалом 1 місяць. Якщо Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення проти кору, або не маєте документальних підтверджень цього -- дитину потрібно вакцинувати. Додаткова вакцинація проти кору не шкодить здоров’ю дитини,  а навпаки – посилює захист.

 

Зараз наші діти розпочали навчання в дитячих дошкільних та шкільних колективах -- що підвищує ризик передачі та поширення кору серед невакцинованих дітей. Наполегливо прошу всіх батьків, діти яких не захищені вакцинацією від кору -- звернутись до сімейного лікаря для щеплення  Ваших дітей якомога швидше».

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь