Чуднівська громада

Житомирська область

Заходи профілактики грипу та ГРВІ – прості правила допоможуть не захворіти

Дата: 21.09.2023 15:12
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Щороку в осінньо-зимовий період реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Вірус грипу передається не лише повітряно-крапельним шляхом, а й повітряно-пиловим. Вірусні частинки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання та просто розмови. Осідають на різних поверхнях, звідки з частинками пилу можуть потрапляти у верхні дихальні шляхи навколишніх. Хвора навіть на легку форму грипу людина становить небезпеку для оточення протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому приблизно сім днів.

Усяке захворювання краще попередити, ніж потім його лікувати. Існують неспецифічні та специфічні заходи профілактики грипу та ГРВІ.

До неспецифічних заходів профілактики належать:
- частіше миття рук (грип передається і через брудні руки), уникання великого скупчення людей, регулярне провітрювання приміщення;
- здоровий спосіб життя - висипатися, гуляти, віддавати перевагу здоровій і збалансованій їжі, багатій на вітаміни. Це чудові засоби для профілактики грипу, вони також допоможуть організму боротися з будь-якими інфекціями;
- уникання контакту з хворими і намагайтеся не підходити до хворого ближче як на метр. При контакті з хворим на грип слід вдягати маску. Маска - вельми дієвий спосіб захисту, якщо її носить людина, яка доглядає за хворим на грип, або сам хворий.
- Захворівши – закривайте ніс і рот під час кашлю та чхання, використовуючи одноразові носовички.

Специфічна профілактика грипу передбачає проведення вакцинації. Вакцинація забезпечує захист і є сьогодні найдієвішим засобом для профілактики грипу.

Варто знати: Доказів, що полівітаміни діють щодо запобігання простудних захворювань, наразі не знайдено. Виняток - вітамін D, який синтезується у шкірі, але для цього потрібен холестерин і сонячне світло. Цей вітамін відповідає за багато процесів в організмі людини - наприклад, міцність наших кісток. Також він має доведену ефективність у профілактиці грипу та застуди.
      Хто найчастіше має дефіцит вітаміну D? Ті, хто мало буває на свіжому повітрі; любителі користуватися сонцезахисними кремами навіть взимку (засоби із захистом SPF-30 зменшують вироблення вітаміну D на 95%); ті, хто рідко їсть продукти, багаті на цей вітамін; люди старші за 60.

         Як дізнатися, що є дефіцит вітаміну D в організмі? Можна здати кров!
Передусім варто переглянути свій раціон. Багато сонячного вітаміну міститься в печінці тріски, яєчних жовтках, вершковому маслі, морській рибі, в незнежирених молочних продуктах.

Є дослідження, які свідчать, що вітамін С на 15% скорочує тривалість ГРВІ. Однак не у випадку перевищення дози в 75‒90 мг вітаміну. Тому, якщо вірите в силу вітаміну C для профілактики грипу та ГРВІ - приймайте. Але візьміть до уваги: вживання більш як двох грамів вітаміну C на добу може спричинити нудоту, блювоту і діарею, печію і головний біль, а також безсоння.
     Якщо профілактика від грипу не допомогла і ви захворіли - залишайтеся вдома!
Так ви мінімізуєте ймовірність ускладнень і не заразите грипом навколо себе. Дотримуйтесь постільного режиму. При перших симптомах захворювання зверніться лікаря.

 

Чуднівське відділення ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь