Споживання грибів: 10 правил безпеки
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Отруйні гриби містять небезпеку для здоров’я та життя. Щороку в нашій країні жертвами «тихого полювання» стають десятки людей. У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.
Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки
1. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
2. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
3. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
4. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
5. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
6. Не куштуйте сирі гриби.
7. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
9. У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!
10. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:
-
терміново телефонуйте до швидкої - 103;
-
прийміть сорбент;
-
промийте шлунок водою;
-
дотримуйтеся постільного режиму;
-
пийте багато води та прохолодного чаю.
Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби!
Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
ДУ «Житомирський обласний центр к
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»