Чуднівська громада

Житомирська область

Чому важливо щепитися від вірусних інфекцій?

Дата: 03.10.2023 10:23
Кількість переглядів: 42

Фото без описуЩороку   3 жовтня   відзначається   Міжнародний день визнання вірусів.

Інфекційні захворювання, що викликаються вірусами,  до теперішнього часу є найбільш поширеними захворюваннями в усьому світі: гострі респіраторні вірусні інфекції, грип, дифтерія, кашлюк, правець, краснуха, інфекційний мононуклеоз, скарлатина, коронавірус тощо.

 

Ці та багато інших вірусних  захворювань здатні передаватись від хворої до здорової людини через повітря -- повітряно-краплинним шляхом. У більшості випадків такими захворюваннями людина заражується при тісному контакті з вже хворою людиною чи носієм без ознак захворювання. Віруси під час розмови (кашлю, чхання) потрапляють у повітря з крапельками слини або слизу -- а здорова людина заражається, коли їх вдихає.  Крім того, вірусні частини можуть потрапити із забруднених поверхонь на руки людини -- якими вона мимоволі, непомітно для себе, може потерти очі чи носа і таким чином заразитися.

 

Як знизити ризик зараження  вірусними інфекціями, що передаються повітряно-краплинним шляхом?

Найдієвішим способом профілактики інфекційних захворювань є вакцинація!  

 

 Чому важливо щепитися від вірусних інфекцій?  5  важливих причин:

1. Це специфічний та високоефективний колективний захист від багатьох вірусних інфекційних хвороб.  Імунізація виконує два завдання: «захист людини» та «захист суспільства».  Якщо рівень охоплення населення вакцинацією становить 95–98%,  хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет, який запобігає епідемії. Також колективний імунітет захищає тих громадян, які мають протипоказання для вакцинації.

2. Захист новонароджених дітей від вірусних інфекцій в перші роки свого життя. Впродовж трьох-шести місяців після народження немовля має материнські антитіла, які захищають його від інфекційних захворювань. Коли материнський захист зникає, діткам вводять вакцинні препарати (антигени) для вироблення власної захисної реакції.

3. Посилення дії  імунної системи організму. Коли вакцина потрапляє в організм, імунна система уважно вивчає її, запам’ятовує і починає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Ці речовини діють вибірково, у людини виробляється специфічний імунітет. Вакцина «навчає» імунну систему, готуючи її до боротьби з «повноцінною» інфекцією.

4. Довготривалий захисний організму від  збудників вірусних інфекцій. Деякі вакцини стимулюють розвиток імунітету з першого разу, інші доводиться вводити повторно. Це так звана ревакцинація – захід, спрямований на підтримку імунітету, виробленого попередніми щепленнями. Таким чином, потрапляючи в організм, вакцини викликають таку ж перебудову імунної системи, яка відбувається в результаті справжнього зараження хворобою.

5.  Користь для суспільства.   Вакцинація приносить чисту користь суспільству. Вакцини часто відзначаються своєю високою рентабельністю інвестицій в охорону здоров'я, особливо з огляду на довгострокові наслідки. Дослідження показали, що співвідношення користі від вакцинації до витрат на них, може суттєво відрізнятися — від 27:1 для дифтерії/кашлюку, до 13,5:1 щодо кору та 4,76:1 стосовно вітряної віспи. Висока рентабельність інвестицій, яку приписують щепленням, полягає в зменшенні витрат Уряду на лікування вірусних інфекцій та збереження здоров'я населення.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь