Чуднівська громада

Житомирська область

Вакцинація, як спосіб уберегтися від грипу

Дата: 25.10.2023 15:53
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Нині ми увійшли у епідемічний сезон захворювання на грип та ГРВІ. Починаючи із 40 тижня року захворюваність на ці недуги стрімко зростає.

Як можна заразитись грипом?

Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини при тісному спілкуванні на відстані до 2 м. Симптоми можуть з’явитися приблизно через 2 дні (але можуть коливатися від 1 до 4 днів) після того, як вірус проникне в організм. Це означає, що ви можете передати грип комусь ще до того, як дізнаєтеся, що хворієте, а також під час хвороби. Деякі люди можуть бути інфіковані вірусом грипу, але не мають симптомів. Протягом цього часу ці люди все ще можуть поширювати вірус іншим.

Які ускладнення провокує грип?

Найпоширенішими серйозними ускладненнями грипу є: пневмонія - серйозне ускладнення грипу, яке може бути наслідком або однієї вірусної інфекції грипу, або спільної інфекції вірусу грипу та бактерій; запалення серця (міокардит), головного мозку (енцефаліт) або м’язових тканин (міозит); загострення хронічних захворювань (астми, серцевої недостатності);сепсис; поліорганна недостатність (наприклад, дихальна та ниркова).

Як не захворіти на грип? рекомендації лікарів:

У сезон захворюваності варто дотримуватися наступних рекомендацій: уникайте великого скупчення людей, регулярно мийте руки, не торкайтеся руками рота, очей та носа, регулярно провітрюйте квартиру та проводьте вологе прибирання, дбайте про імунітет: пийте достатньо води, вживайте корисні продукти, дотримуйтеся режиму відпочинку; за наявності симптомів респіраторного захворювання обов'язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Та найбільш надійний спосіб захиститися від грипу - це, звичайно ж, щеплення!

Кому рекомендується вакцинація від грипу?

Якщо ви маєте вищий ризик розвитку серйозних ускладнень грипу, вакцинація проти грипу є особливо важливою. Міністерство охорони здоров’я України рекомендує обов'язково проводити вакцинацію проти грипу всім, хто входить до групи ризику: 

  • діти від 6-ти місяців-до 9-ти років, що раніше не були вакциновані від грипу Якщо

 малюку менше 6-ти місяців, рекомендовано застосувати стратегію «кокона»: вакцинуючи усіх членів сім‘ї, ви створите колективний імунітет у вашому домі 

  • вагітні жінки, жінки, що планують вагітність у найближчому сезоні грипу та

породіллям (до 2-х тижнів) - інактивованою вакциною;

  • дорослі (особливо старше 65 років), що працюють у місцях скупчення людей

(вчителі, продавці, водії міського транспорту, медичні працівники) - вакцинують однією дозою щорічно;

  • люди з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, цукровий діабет,

захворювання серцево-судинної системи, ниркова недостатність, цироз або фіброз печінки). Наявність хронічних та важких хвороб значно ослаблює організм. А, значить, імунна система людини стає особливо вразливою до інфікування грипом та іншими гострими респіраторними захворюваннями; 

  • люди з ожирінням (ІМТ>40 кг/м2);

  • люди з імуносупресивними станами - онкологічними хворобами, ВІЛ;

  • люди з неврологічними хворобами - церебральним паралічем, інсультом,

захворюваннями головного та спинного мозку;

Наявність хронічних та важких хвороб значно ослаблює організм. А, значить, імунна система людини стає особливо вразливою до інфікування грипом та іншими гострими респіраторними захворюваннями. 

Чому потрібно вакцинуватися?

Щорічна вакцинація - найкраща профілактика грипу, адже вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу.

Окрім того, вакцина гарантує захист всередині суспільства. Вакцинуючись, ви захищаєте тих людей, які не можуть з тих чи інших причин отримати щеплення: це явище називають формуванням колективного імунітету.

Найкращий час для щеплення - напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Чому від грипу потрібно вакцинуватись щороку?

Найбільша проблема, пов'язна з грипом - його постійна мутація. У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров’я та Консультативний комітет з вакцин і супутніх біологічних продуктів   щороку оновлює свої рекомендації стосовно складу вакцини.

Кожен штам має своє ім'я, залежно від білка та ферменту, який несе вірус, а також від місця та року, коли він був вперше знайдений.

Зазвичай, вакцини від грипу містять 3 або 4 штами вірусу, що, високо ймовірно буде циркулювати відповідного сезону. Таким чином, висока мінливість вірусу дозволяє “обманювати” імунну систему і багаторазово потрапляти в організм, викликаючи хворобу. Проте, ми маємо пожиттєвий імунітет до тих штамів, якими перехворіли або від яких отримали вакцину, тому це настільки важливо. 

Які вакцини використовуються для щеплення від грипу?

Якість вакцин, які ввозять до України, перевіряє Держлікслужба та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.  

Чи є протипоказання до вакцинації проти грипу?

Так, є! Про них сказано у Наказі МОЗ №595 від 16.09.2011р. Встановити наявність протипоказів допоможе лікар. Перед проведенням вакцинації обов'язковим є огляд лікаря. 

Можливі побічні реакції від вакцинації проти грипу

Сучасні вакцини - безпечні та проходять багатоетапну перевірку, перш ніж потрапити у медичні заклади. Тому не варто хвилюватися про те, що щеплення може нашкодити організму. 

Після проведення вакцинації можливі наступні реакції, які вважаються нормою: набряк та почервоніння в місці ін’єкції, головний біль, підвищена втомлюваність. 

Рідше вакцина проти грипу може викликати алергічні реакції. Проте такий ризик є помірним та тимчасовим у порівнянні з серйозними наслідками, які може викликати щорічна епідемія грипу.

 

Тож піклуйтеся про здоров’я власне і свого оточення! Прислухайтеся до порад! Будьте здорові!

                          Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь