Чуднівська громада

Житомирська область

Гімнастика для очей: 7 корисних вправ

Дата: 11.12.2023 10:15
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Робота та навчання онлайн — реалії теперішнього часу. Для очей це, безумовно, означає багато додаткового навантаження. Крім того, зараз ми більше дивимося кіно, серіали,  і, сподіваємося, більше  читаємо.

Цілком  доречно згадати про гімнастику для відновлення і поліпшення зору, тим більше, що сьогодні відмовка «немає часу» не пройде.

Як і з будь-якими тренуваннями, тут важлива регулярність. Існують спеціальні комплекси вправ при короткозорості, далекозорості, астигматизмі — їх легко знайти в мережі, а в цьому дописі пропонуємо базовий варіант, корисний як для дитячих, так і для дорослих очей.

Зауважимо лише  – якщо є значні порушення, то краще проконсультуватися з  офтальмологом. Лікар призначить певний комплекс вправ в кожному конкретному випадку.

Щодо дітей, то робити зарядку малюк повинен осмислено, школярі цілком здатні впоратися самостійно. Малюкам краще буде займатися разом з батьками, можна перетворити цей процес на гру.

Скільки разів робити гімнастику протягом дня — тут немає суворих рекомендацій. Наприклад, в моменти інтенсивних зорових навантажень, при роботі за комп’ютером, читанні, в ідеалі треба робити перерви на гімнастику кожні 40-60 хвилин. Цей ритуал бажано перетворити на звичку.

Але не забувайте, що гімнастика для очей — це профілактика, і діє вона лише в комплексі з необхідними засобами лікування. Тому щорічний офтальмологічний огляд — це  обов'язково, особливо якщо у дитини наявна спадкова схильність.

Кожну вправу повторюйте по 5-30 разів, починаючи з малого, навантаження збільшуйте поступово. Рухи плавні, без ривків, між вправами корисно трохи поблимати очима. І не забудьте зняти окуляри або контактні лінзи.

Вправа 1: ШТОРКИ. Швидко і легко моргайте 2 хвилини. Сприяє покращенню кровообігу.

Вправа 2: ДИВИМОСЯ У  ВІКНО. Робимо маленьку кульку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на кульку. Пізніше можна ускладнити навантаження — фокусуватися на чотирьох  різних віддалених об’єктів.

Вправа 3: ВЕЛИКІ ОЧІ. Сидимо прямо. Міцно заплющуємо очі на 5 секунд, потім широко відкриваємо їх. Повторюємо 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.

Вправа 4: МАСАЖ. Трьома пальцями кожної руки легко натисніть на верхні повіки, через 1-2 секунди зніміть пальці з повік. Повторіть 3 рази. Покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини.

Вправа 5: КОНТРАСТ. Двічі в день, вранці й ввечері, обполіскувати очі. Вранці — спочатку відчутно гарячою водою (не обпалюючись!), потім холодною. Перед сном все у зворотному порядку: промиваємо холодною, потім  гарячою водою.

Вправа 6: КОРИСНА УЯВА.  Закрийте очі на кілька хвилин і уявіть щось приємне. А якщо потерти долоні одна об одну і прикрити очі теплими долонями, схрестивши пальці на середині чола, то ефект буде помітнішим.

Вправа 7:  «СТРІЛЯЄМО» ОЧИМА, а саме

▫ дивимося вгору-вниз з максимальною амплітудою;

▫ креслимо коло за годинниковою стрілкою і навпаки;

▫ малюємо очима діагоналі;

▫ малюємо поглядом прямокутники;

▫ погляд йде по дузі — опуклій та увігнутій;

▫ обводимо поглядом   ромб;

▫ малюємо очима бантики;

▫ малюємо букву S – спочатку в горизонтальному положенні, потім у вертикальному;

 ▫ креслимо очима вертикальні дуги, спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти;

▫ переводимо погляд з одного кута в інший по діагоналях квадрата;

▫ зводимо зіниці до перенісся щосили, наблизивши палець до носа;

▫ часто-часто моргаємо повіками — як метелик махає крильцями.

    Важливо знати, що при роботі за комп’ютером потрібно виконувати  наступні рекомендації:

▪ після кожної вправи слід хвилину посидіти із заплющеними очима;

▪ при постійній роботі за комп’ютером  робіть невелику хвилинну перерву через кожні 40 хвилин. В крайньому  разі, через годину.

   При дотриманні простих правил ви ніколи не втратите можливість бачити світ у повному обсязі. Тож піклуйтесь про здоров’я щодня та не лінуйтесь робити корисні вправи для очей.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь