Чуднівська громада

Житомирська область

Компостування в Україні: Можливості та Виклики

Дата: 12.12.2023 13:20
Кількість переглядів: 103

Фото без описуПам’ятаєте хмарочоси зі сміття у мультику про робота ВОЛЛ-І, який очищує Землю, поки люди дрейфують космічним простором? В Україні це не працюватиме 🙅

Є такий тип відходів, від яких катастрофічно велика шкода. Якби не вони, то всі ті гори сміття просто б лежали брикетами на полігонах сотню років без великої шкоди для довкілля🌱

Органіка — головна отрута зі сміттєзвалищ. Рідина з органічних відходів розкладаючись виділяє кілька десятків різноманітних газів, більшість з яких є шкідливими, зокрема метан, через який трапляються пожежі 🚒

Якби в баках для сміття на подвір’ї не було органічних відходів, то сміття можна було б везти одразу на переробку, чи утилізацію, а не на звалище. Але, на жаль, у загальних контейнерах органіка становить близько половини всієї кількості. Вона псує усі інші відходи, які надалі уже мало підлягають сортуванню.

Ефективний спосіб переробки органічних відходів — компостування. Але воно слабко розвинене в Україні😢

Компостування — це природний процес переробки органічних речовин, таких як листя та харчові залишки, у цінне добриво, яке може збагатити ґрунт і рослини. Від перегною у сільській місцевості компост відрізняється відсутністю посліду тварин.

Перший крок для приготування компосту — це відділення на кухні кожної оселі органічних відходів від неорганічних: відходи рослинництва, рештки овочів та фруктів, окрім м’ясних відходів, олії, масла, жиру.

Практикувати компостування дуже просто - необхідно мати окремий смітник на 6-8 літрів у себе на кухні. На практиці таке відерце наповнюється за 2-4 дні.

Наступний крок — весь компост, що зберігається удома, мешканці зносять до спільного резервуару у дворі. Змонтувати його дуже просто, головна умова — аби забезпечувалася добра вентиляція та контакт з ґрунтом, тобто без дна і не на асфальті. Компост утворюється від декількох тижнів до кількох років у залежності від сировини. Існують також спеціалізовані компостери на 320 літрів. Поставити його можна в будь-якому закутку під парканом, щоб він нікому не заважав, але був доступний.

А що ж робити, коли резервуар у дворі заповнився?

Ферментація триває близько пів року. Шари нерівномірні, тому їх слід перемішувати або відділяти готовий гумус.

Не використаний компост відвозять на станцію компостування, якщо така у місті існує.

Якщо залучити міську програму, то компост з дворів можна продавати. У 2020 році у Львові відкрили першу в Україні пілотну компостувальну станцію для переробки. 50 тонн львівського компосту вже продали. Залишається лише переймати досвід😉

Публікація створена ГО «Еколтава» в рамках реалізації грантового проєкту «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь