Що потрібно знати про ботулізм
Ботулізм це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти як правило викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
З початку 2023 року в Житомирській області зареєстровано вже 10 випадків цієї важкої хвороби, 2 з них – в листопаді (в Овруцькій та Любарській територіальних громадах). Причинами ботулізму стали у 5 випадках м’ясні консерви домашнього виробництва, в 3 випадках – рибні консерви, у 2 випадках – овочеві консерви власного виробництва. Торік через вживання недоброякісних домашніх консервів на лікарняному ліжку з діагнозом ботулізму опинилося 7 жителів нашої області.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. Не варто забувати, що токсин є дуже стійким і може зберігатися в консервах роками, навіть якщо бактерія вже давно загинула. На нього не впливають сіль, цукор, оцет і спеції. Тому способу, як знищити ботулізм в грибах, не існує.
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому, що збудник ботулізму не любить кисле середовище (вище йшлося про токсин). Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Якщо ви таки зʼїли щось з цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо це ботулізм! Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12-24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше,наприклад, на четверту добу.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Пам’ятайте: Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги!
Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищезазначених порад - хворобу легше попередити, ніж лікувати!
Чуднівське відділення
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України»