Чуднівська громада

Житомирська область

Небезпека колодязної води та профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Дата: 20.12.2023 09:52
Кількість переглядів: 71

Фото без опису 

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин , яке у свою чергу – до порушень у роботі печінки,нирок, серцево-судинної та нервової систем.

         Можливі причини   - невдале розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив відносно джерела водопостачання (свердловини або колодязя), а також нераціональна та неконтрольована обробка хімічними речовинами полів, господарських городів – може призвести до збільшення вмісту у колодязній та джерельній воді амонійних солей, нітритів і нітратів З підвищеним рівнем нітратів у питній воді пов’язують виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

 Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), а також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів. Також небезпечна для дітей хронічна дія нітратів.

          Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, внаслідок кисневого голодування, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7—8% випадків закінчується смертю.

          Станом на сьогодні, практично не існує ефективних методів видалення нітратів з питної води.

         Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність!

          Вода, затруднена нітратами, навіть у дуже високих концентраціях – чиста, прозора, без специфічного запаху та домішок, звичайна на смак!

Ні в якому разі не використовуйте воду з колодязів для пиття та приготування їжі, якщо не впевнені в її якості. Особливо це стосується дітей та вагітних жінок!

 

 З метою запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію рекомендуємо Вам дотримуватись наступних заходів:

  • - не вживати воду з криниць для пиття та приготування їжі, особливо немовлятам та вагітним, якщо якість води не підтверджено лабораторно;

  • - для приготування їжі дітям віком до трьох років використовувати лише воду з джерел централізованого водопостачання, тобто воду, яка подається в будинки через міську водопровідну мережу, або бутельовану воду, придбану в торговельній мережі, перевіреної якості;

  • - дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

  • - необхідно пам’ятати, що у радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;

  • - місця облаштування криниць слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30-м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів та місць утримання худоби;

  • - при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, синюшності шкірних покривів, задусі, прискореному серцебитті, судомах) негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Шановні мешканці громади, особливо ті у яких є діти віком до 3-х років та які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання, якщо у вас виникли сумніви стосовно якості питної води, ви можете провести дослідження з колодязів звернувшись в ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ» та його відокремлених структурних підрозділів для перевірки якості води, яку споживаєте.

 

   

 

                           Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр     

контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь