Чуднівська громада

Житомирська область

Мігрень: 5 правил профілактики

Дата: 02.01.2024 16:06
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

Мігрень — хронічний розлад, який характеризується періодичним головним болем середньої та високої інтенсивності, що часто пов'язаний з ураженням вегетативної нервової системи.

У всьому світі понад 10 % населення потрепає через мігрень у той чи інший період життя. Іншими характерними рисами мігрені є диспепсичні розлади, непереносимість запахів, звуків тощо.

Механізм появи болю при мігрені точно не відомий. Деякі факти свідчать про вагому роль в цьому процесі структур центральної нервової системи через первинне збільшення активності. Згідно з іншими даними, біль викликаний периферійною активацією через підвищення нервової імпульсації з периферії чутливими нервами, що оточують кровоносні судини голови та шиї, з подальшим формуванням застійного вогнища стійкої підвищеної електричної активності в центральних структурах. При цьому, залучені в основному артерії твердої та м'якої оболонок мозку й екстракраніальні судини (наприклад, судини шкіри черепа).

Фази мігрені:

1. Продромальна – триває від 2-4 годин до 2 днів перед появою головного болю. Може викликати м'язові спазми, запор або діарею, підвищену чутливість до звуків та запахів, дратівливість, депресію чи, навпаки, почуття ейфорії. Такі симптоми можуть виникати навіть у пацієнтів з мігрень без аури.

2. Фаза аури – настає за 1-2 години до головного болю. У багатьох пацієнтів з'являються зорові порушення, наприклад, зниження чіткості зору в одному або обох очах, двоїння предметів, миготіння "мушок" тощо, а також почуття поколювання у тілі, оніміння пальців, запаморочення, слабкість, порушення координації та мови.

3. Больова фаза – у дорослих може тривати від 4 до 72 годин, а у дітей іноді проходить протягом години. Характерним симптомом є односторонній пульсуючий головний біль, який поступово наростає та посилюється при фізичному навантаженні або інших подразниках. У деяких пацієнтів він поширюється на обидві сторони голови та віддає у шию.

     Для покращення стану під час нападу рекомендують постільний режим та дотримання повного спокою. Бажано усамітнитися в окремій кімнаті, опустити штори, закрити двері та усунути інші подразники, у тому числі інформаційні – не варто читати новини, дивитися телевізор тощо, якщо це викликає тривогу, роздратування та погіршення самопочуття.

Профілактика мігрені:

1. Ведення здорового способу життя.

2. Виключення з раціону тригерних продуктів.

3. Відмова від вживання алкоголю, тютюнопаління.

4. Нормалізація якості сну і кількості відпочинку.

5. Мінімізація стресових ситуацій.

Пам'ятайте!  Профілактика даного захворювання  попереджає рецидив захворювання та покращує якість життя! 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь