Чуднівська громада

Житомирська область

Всесвітній день боротьби проти раку 04 лютого 2024 року

Дата: 05.02.2024 10:38
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

 

Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Рак залишається однією з основних причин смертей у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в 2020 році майже 10 млн людей померло через онкологічні захворювання. 

Рак не обирає. Злоякісні пухлини виникають у жителів усіх континентів і країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок. 

 

Загальна ситуація з онкологічними захворюваннями в Україні

 

У 2022 році в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей. 

  • Порівняно з даними 2021 року, у 2022 році і кількість нових випадків, і смертність були менші. Та слід враховувати, що війна в України вплинула на все: і на чисельність людей, і на їхні пріоритети, і на роботу онкологічних центрів та збір інформації щодо нових і давніших випадків раку. 

  • Найпоширеніші типи раку серед жінок — це рак молочної залози, тіла та шийки матки, ободової кишки і щитоподібної залози. Серед чоловіків — рак передміхурової залози, легенів, ободової та прямої кишки, сечового міхура і нирки. 

Приблизно 10% відсотків випадків онкології як у жінок, так і в чоловіків припадає на рак шкіри.

  • У віковій структурі, серед пацієнтів з онкологічним діагнозом 26,4% чоловіків і 36,3% жінок перебувають у працездатному віці 20-59 років, а переважну більшість складають люди старшого віку 60+ років (72,5% чоловіків та 63,0% жінок), з них у віці 80+ років – близько 12% людей обох статей.

 

Профілактика онкологічних захворювань

 

  • Гарантувати, що людина не захворіє на рак, на жаль, неможливо. При цьому, у 30-50% випадків захворюванню на рак можна запобігти простими повсякденними діями. 
     

  • Куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі – причини третини смертей від раку.  Будьте фізично активними та дотримуйтесь здорового харчування.

  • Відмовтесь від куріння та алкоголю. Куріння — причина кожної 4-ї смерті від онкозахворювань. Зробіть свій будинок та робоче місце простором, вільним від тютюнового диму.

  • Алкоголь — одна з причин розвитку раку, зокрема зловживання алкоголем може призвести до раку грудей, горла, стравоходу, печінки, кишківника. Відмовтеся від алкоголю.

  • До 25% випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини. За можливості також вакцинуйтесь самі.

  • Використовуйте бар’єрну контрацепцію під час усіх видів сексу, щоб уникнути інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.

  • Ультрафіолетове випромінювання викликає до 90% випадків раку шкіри та фотостаріння шкіри. Обмежуйте час перебування на сонці. Не засмагайте ані під сонцем, ані в солярії. Користуйтеся сонцезахисними кремами й окулярами цілий рік.

  • Їжте переважно злаки, бобові, овочі та фрукти, обмежте вживання харчів із сильно переробленого (копченого, засоленого) м’яса.

  • Для жінок: за можливості годуйте своє немовля грудьми. Це знижує ваш ризик розвитку раку молочної залози.

 

Раннє виявлення онкологічних хвороб
 

  • Регулярні обстеження для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а отже — кращу ефективність лікування.

  • В Україні діє програма медичних гарантій. Вона покриває найважливіші обстеження для виявлення раку. Українцям доступні скринінгові обстеження найпоширеніших видів раку. Їх можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій. 

  • Зокрема, це мамографія (скринінг раку молочних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки);  тест на приховану кров у калі й колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника);  ультразвукова діагностика органів малого таза; дерматоскопія атипових родимок; аналізи на гепатити В і С. 

  • Ці та інші скринінгові й діагностичні обстеження та дослідження  можна зробити за направленням від сімейного або профільного лікаря.

  • Обов’язково раз на рік відвідуйте сімейного лікаря та проходьте всі профілактичні обстеження, які потрібні вам за віком та станом здоров’я. А при тривожних симптомах не чекайте, поки само мине – йдіть до лікаря. Сімейний лікар підкаже, які дослідження та консультації спеціалістів вам потрібні, та дасть направлення на них. 

Лікування онкологічних хвороб

  • Якщо вам поставили онкологічний діагноз, не зволікайте — розпочинайте лікування. Направлення на нього вам випише сімейний або профільний лікар. 

  • Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги на кожному етапі лікування, зокрема таке:  консультації лікарів, проведення лабораторних та інструментальних досліджень, оперативні видалення онкоутворень та відновлення після них, хіміотерапевтичне та радіологічне лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах, а також препарати, необхідні для лікування. 

  • Хіміотерапевтичне лікування в Україні безоплатне. Щоб отримувати його необхідне направлення. Також послугу пацієнту не потрібно оплачувати при переведенні з іншого медзакладу або підрозділу лікарні. Сюди входять консультації та супровід лікаря, медсестринський догляд, ліки з централізованих закупівель МОЗ та інших програм, а також ліки й медвироби із Нацпереліку основних лікарських засобів, забезпечення компонентами та препаратами крові, анестезія, усі необхідні обстеження та аналізи.

  • При радіологічному лікуванні держава забезпечує променеву терапію, медичні вироби для проведення радіотерапії та витратні матеріали, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії з цим обладнанням також включено в безоплатну допомогу.

  • Якщо пацієнту з онкозахворюванням потрібне хірургічне втручання — воно також покривається НСЗУ, тому є безоплатним для пацієнта. Також в це включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження, а також реабілітація після операції.

  • Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оплачує медзакладам лікування пацієнтів. Так, на хіміотерапевтичне лікування та супровід одного пацієнта до 18 років лікарня отримує близько 131 тис. грн, одного дорослого  пацієнти – близько 36 тис. грн. На лікування онкогематологічних захворювань одного пацієнта до 18 років  виділяють майже 224 тис. грн, дорослого – 61 тис. грн. Хіміопрепарат закуповуються окремо за іншою державною програмою. За радіологічне лікування та супровід як дорослих, так і дітей платять 51 тис. грн, якщо заклади мають сучасне радіологічне обладнання, як-от лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж, – 77 тис. грн.

  • У 2023 році Національний Інститут раку підписав договір з НСЗУ і тепер для пацієнтів Інституту також доступні всі пакети безоплатних послуг. 

  • У 2024 році до програми медичних гарантій додали пересадку кісткового мозку, якої часто потребують пацієнти з онкозахворюваннями крові.  Пілотний проєкт з пересадки кісткового мозку запустили ще у 2019 році, тоді такі операції державним коштом робили лише у трьох лікарнях. Наразі такі операції можна зробити у дев’яти медзакладах.

  • Важливо пам’ятати, що вчасне виявлення раку значно збільшує шанси на одужання. Обговоріть із лікарем, які профілактичні обстеження вам потрібні за віком і станом здоров’я та вчасно проходьте їх. 

  • Якщо у вас виявили рак – лікуйтесь за рекомендаціями лікарів.   

Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь