Чуднівська громада

Житомирська область

ІВАН КИРИЧУК: «РАК – СЕРЙОЗНА ЗАГРОЗА ДЛЯ ЛЮДЕЙ»

Дата: 09.02.2024 14:00
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг виконувача обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Івана Киричука  щодо первинної профілактики раку. Основні питання, які були озвучені - поширення раку в області, основні фактори ризику розвитку хвороби серед окремих груп населення, вплив екології та рекомендації щодо протистояння розвитку раку.

Подаємо повний текст брифінгу.

«Захворювання на рак є серйозною загрозою для здоров'я людей по всьому світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у останні роки близько 10 мільйонів смертей припало на долю ракових захворювань. Такий високий рівень смертності робить рак однією з найпоширеніших і смертельних патологій. У 2022 році у світі було зафіксовано близько 20 мільйонів нових випадків раку.

У 2022 році в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей.  У Житомирській області на обліку перебуває 35 500 онкохворих. За минулий рік зареєстровано більш як 4 000 нових випадків, що на на 14% більше, ніж у 2022 році.

 

У загальній структурі онкозахворюваності населення Житомирської області  у п’ятірку хвороб, які найчастіше діагностують у пацієнтів, увійшли:

- рак органів травлення – 20,1%,

- новоутворення шкіри – 13,6%,

- захворювання жіночих статевих органів -12,4%,

- рак молочної залози - 9,4%

- чоловічих статевих органів – 9,2%.

Які основні факторами ризику розвитку раку серед окремих груп населення?

 

Індивідуальні фактори (на їх наявність або відсутність в себе впливає кожна окрема людина):

- наявність хронічних захворювань,

- генетичні чинники (спадковість),

- надлишкова маса тіла,

- низький рівень споживання фруктів і овочів,

- недостатня фізична активність,

- тютюнопаління,

- зловживання алкоголем та процес  старіння. 

 

 Зовнішні фактори (екологія) забруднення повітря, води та ґрунтів. До зовнішніх (екологічних) факторів відносяться :

- фізичні – ультрафіолетове, іонізуюче, рентгенівське випромінювання;

- хімічні– забруднення атмосферного повітря вихлопними газами та викидами від промислових підприємств, задимленість повітря приміщень внаслідок використання в будинках твердих видів палива та компонентами тютюнового диму; вживання нездорової їжі забрудненої пестицидами та іншими хімічними сполуками; вживання питної води що за хімічним складом та вмістом токсичних елементів не відповідає вимогам стандарту.

- біологічні – інфекції, зокрема, Helicobacter pylori, вірус папіломи людини, віруси гепатитів B і C, вірус Епштейна-Барр тощо.

 

Отже ми бачимо що є велика проблема з поширеністю раку серед населення в світі, в. т. числі в Україні та  Житомирській області з тенденцією до її зростання, ми знаємо основні факторами ризику розвитку раку та вплив екологічної компоненти на цей процес.

Як ми можемо разом протистояти поширенню раку  та які рекомендації допоможуть зменшити ризик виникнення онкологічних захворювань серед населення нашої області?

Відповідь проста: ми повинні переконати наших громадян дотримуватись комплексу індивідуальних заходів, спрямованих на профілактику та виявлення на ранніх стадіях злоякісних утворень, які можна узагальнити одним словом «онконастороженість»

Серед таких заходів важливе місце відводиться регулярним профілактичним медичним обстеженням та дотримання здорового способу життя.   

 

ВООЗ розробила Європейський кодекс боротьби проти раку, рекомендації якого допоможуть зменшити ризик виникнення онкологічних недуг на 50%. Основні тези  даного кодексу:

 

1. Не куріть. Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку: на нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі.

2. Споживайте здорову їжу. Повноцінний та збалансований за білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мінеральними речовинами раціон може знизити ризик захворювання. 

3.  Підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними  Підтримання здорової маси тіла може знизити ймовірність виникнення різних онкологічних недуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.

4. Не засмагайте. Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, і водночас йому порівняно легко запобігти.  Так. уникайте прямого сонячного опромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша. Уникайте соляріїв — вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

5. Зробіть щеплення.  До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем  доходів (до яких, на жаль, належить і Україна) зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій.  Вакцина проти ВПЛ рекомендована для дівчат і хлопчиків віком 11–12 років.

 

І головне  - лікарі  радять  всьому населенню з  45-50 років неодмінно проходити щорічний профілактичний огляд. Окрім огляду сімейного лікаря, він має включати, незалежно від  статі:

- загальний аналіз крові,

- рентген-знімок грудної клітки,

- тест на приховану кров у калі , 

- колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника); 

- гастроскопію (скринінг раку шлунку та 12-палої кишки); 

- дерматоскопія атипових родимок;

- аналізи на гепатити В і С. 

для жінок:

- раз на рік обов’язкові цитологічний аналіз мазка з шийки матки, 

- мамографія (скринінг раку молочних залоз),

для чоловіків – аналіз на ПСА (скринінг раку передміхурової залози).

 

Нагадуємо, що  лише профілактика, скринінг, своєчасне виявлення та лікування онкологічних захворювань допоможуть досягти значних позитивних результатів у боротьбі із цією проблемою.

 

Бережіть себе і цінуйте своє здоров'я!»

 

Відео брифінгу: https://oda.zht.gov.ua/news/na-majdanchyku-ofitsijnogo-mediatsentru-zhytomyrskoyi-ova-vidbuvsya-bryfing-shhodo-pervynnoyi-profilaktyky-raku/

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь