Чуднівська громада

Житомирська область

ВСЕ ПРО КВАШЕНУ КАПУСТУ

Дата: 12.03.2024 10:39
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Здавна квашена капуста є одним з основних продуктів  харчування  слов’ян у зимово-весняний період, коли відчувається гостра нестача вітамінів і мікроелементів.  Адже важливою особливістю квашеної капусти є високий рівень вмісту вітамінів  як  у самій капусті, так і в її розсолі.

 

Квашена капуста багата цінними вітамінами. Так, всього 200 г цього продукту покривають майже половину денної потреби у вітаміні С.  Ця речовина має важливі корисні властивості: вона захищає організм і активізує роботу імунітету.  Також у ній присутній вітамін В6, що сприяє найкращому засвоєнню білка (ось чому квашену капусту корисно використовувати як гарнір до м’ясних страв).

Крім вітамінів, квашена капуста містить багато нікотинової кислоти, що забезпечує нормальний перебіг життєво важливих клітинних процесів і додає блиск волоссю і міцність нігтям.  Вітамін U, який рідко зустрічається,  допомагає в лікуванні виразкових захворювань шлунка.

Користь капусти для здоров’я  полягає і в наявності величезного списку інших, не менш важливих вітамінів: К, А, В, РР. Їх корисні властивості полягають в сприятливій дії на зір, імунітет, стан волосся, нігтів і кісткової тканини.

 

Також квашена капуста багата такими мікроелементами, як калій, залізо, магній, цинк. А ще вона є  відмінним профілактичним засобом проти виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

 

Молочна кислота і клітковина  цього "суперфуда"  покращує  мікрофлору та допомагає відновити здоровий баланс  корисних  бактерій в кишківнику, таким  чином нормалізується  робота  шлунково-кишкового  тракту та регуляція  обміну речовин.   Це важливо  для підтримання  нормальної работи  імунної системи.

Корисна капуста і тим, що допомагає зберігати  фігуру. Калорійність її нижча навіть і без того низькокалорійної свіжої капусти. У той же час вона надовго створює відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в ній, заважає перетворенню цукру та інших вуглеводів в жир.

Користь від квашеної капусти  дійсно велика.  Однак є у неї й деякі «мінуси». Наприклад, через високий вміст органічних кислот вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, каменях у жовчному міхурі та гіпертонії.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь