Чуднівська громада

Житомирська область

ЯК НЕ ВТРАТИТИ ЧАС? ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Дата: 24.03.2024 08:09
Кількість переглядів: 52

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

Туберкульоз  - це хронічне інфекційне гранулематозне захворювання, причиною якого є мікобактерії туберкульозу. В абсолютній більшості випадків туберкульозні зміни розвиваються в органах дихання. Проте збудник туберкульозу здатний уражувати різноманітні органи та системи людського організму.

Що говорить статистика?

За даними ВООЗ близько третини населення світу інфіковано бактерією туберкульозу, але хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих. Тим не менше, щорічно у світі реєструють 10 млн нових випадків захворювань на туберкульоз, близько 2 млн хворих помирають. Більша частина хворих припадає на країни з низьким рівнем доходу, серед яких – Україна.

У 2023 році в Україні було зареєстровано майже  20 тис активного  туберкульозу, не дивлячись на військові конфлікти. З них 693 випадків серед дітей до 14 років та 196 серед підлітків віко 15-17 років, зафіксовано за даними Центру громадського здоров’я. У ВООЗ стверджують, що близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляються.

Серед жителів Чуднівської ОТГ зареєстровано 11 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання (легенів), в 10 хворих підтверджено виділення мікобактерії туберкульозу. Для порівняння: по району (в колишніх межах) всього випадків 18, бактеріологічно підтверджених -15.

В розрізі населених пунктів захворюваність виглядає так: смт В.Коровинці – 4 випадки, с. Малі Коровинці – 2 випадки, по одному  в селах Стовпів, Карвинівка, Рачки,   Тютюнники, м. Чуднів (випадок без виділення збудника у навколишнє середовище).

  Для порівняння: по району (в колишніх межах) всього випадків 18, бактеріологічно підтверджених -15.

Які симптоми туберкульозу?

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або уповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються: кашель, що триває понад 2-3 тижні, рясне потовиділення вночі, слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищення температури тіла до >37 градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень, задишка без значного фізичного навантаження, біль у грудній клітці

Туберкульоз передається:

повітряним шляхом при тривалому перебуванні в закритому приміщенні разом з людиною, хворою на туберкульоз легень, яка кашляє і не отримує лікування. Хворі на туберкульоз найчастіше поширюють інфекцію серед людей, з якими проводять тривалий час щодня, наприклад: члени сім’ї, друзі, колеги.

Туберкульоз не передається: через обійми, рукостискання, поцілунки, при спільному користуванні предметами побуту (посудом, постільною білизною, рушниками),при споживанні їжі, яку готував хворий.

Що допоможе уникнути хвороби?

Повністю захиститись від туберкульозної інфекції неможливо, але можна запобігти розвитку хвороби або постаратися виявити її на ранній стадії. З профілактичною метою здоровим людям слід дотримуватись правил особистої гігієни, дотримуватись збалансованого харчування і режиму сну, відмовитись від шкідливих звичок, особливо паління, дбати про свій психоемоційний стан, уникати простудних хвороб та своєчасно звертатись до лікарів, регулярно проходити медичні обстеження.

 Слід зазначити, що одним з дієвих заходів профілактики туберкульозу є

вакцинація, яка проводиться із застосуванням вакцини БЦЖ. Вакцину (щеплення) від туберкульозу роблять одноразово, як правило, у перші дні життя. Після вакцинації можливі локальні реакції - почервоніння шкіри, набряк, біль у місці введення.  

Чи туберкульоз виліковний?

В даний час туберкульоз є виліковною хворобою. Найважливіша умовою є раннє виявлення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь