Чуднівська громада

Житомирська область

Стережіться - кліщі “виходять на полювання”

Дата: 04.04.2024 14:53
Кількість переглядів: 88

В Україні у самому розпалі сезон кліщів спостерігається у квітні-травні. В цей період  паразити активно розмножуються та виходять на "полювання". Люди ж у цей час планують пікніки та прогулянки на природі. Перебування на природі може бути ризикованим, якщо не зважати на небезпеку кліщів. Зазвичай кліщі живуть у траві, на чагарниках і невисоко – на деревах, де і чекають на жертву: людину або теплокровну тварину чи птаха. А останніми роками кліщі все частіше атакують в межах населених пунктів.

Не всі кліщі є небезпечними для людини, але деякі можуть бути переносниками інфекції. В українських широтах найпоширеніші хвороби, що передаються кліщами, – кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. І якщо від енцефаліту існує ефективна вакцина, то від хвороби Лайма – ні. Чим довше кліщ перебуває на тілі  - тим більше ризиків, що передасть інфекцію.

Перші симптоми хвороби проявляються лише після інкубаційного періоду, який у більшості випадків триває від одного до двох тижнів. Втім іноді може йтися і про кілька місяців з моменту укусу кліща. На місці укусу зазвичай (але не завжди) виникає почервоніння  шкіри, у хворих також може підвищуватися температура, виникати відчуття втоми і головний біль. Досить поширеним симптомом є кільцеподібна еритема: місці укусу з’являється червона пляма, оточена ніби нормальною шкірою, і далі є червоне кільце. Але, коли виникає така еритема, лише 30% можуть сказати, що їх покусав кліщ.

Якщо ж своєчасно не звернутися за медичною допомогою, хвороба може прогресувати, викликаючи запалення в суглобах, нервовій системі та серці, і може розвинутися вже за кілька місяців після інфікування.  

Як вберегтися! Кілька основних порад, якщо ви зібралися на прогулянку:

• намагайтеся носити закритий одяг і високе взуття – так кліщу важче буде дістатися до шкіри;

• бажано, щоб одяг був світлим – це дає шанс вчасно помітити кліща;

• використовуйте репеленти – спецзасоби для відлякування кліщів.  Аерозолі треба наносити кілька разів, бо вони мають певний термін дії. Деякі діють кілька годин, а деякі до 5 діб;

• після повернення додому уважно огляньте тіло та одяг – іноді кліщі ховаються у складках одягу і можуть чекати на шанс прикріпитися до тіла людини упродовж кількох днів. Додаткова небезпека криється в тому, що укус кліща практично невідчутний - кусаючи, ккомаха виділяє анестетик. Отож огляд - обов’язковий!

 Не забувайте про домашніх улюбленців, адже вони можуть на собі принести кліща після прогулянки. Порадьтеся з ветеринарним лікарем, яким препаратом можна обробити собаку чи кота.

Що робити при укусі кліща?

Виявивши кліща, можна йти двома шляхами: звернутися до хірурга в найближчий травмпункт або дістати кліща самостійно. Знаючий фахівець дістане кліща професійно, не пошкодивши тіло і не відірвавши голівку. Таким чином, менше ризик видавити у кров збудників хвороб, що часто буває при неправильному витяганні.

            Витягнувши кліща  самостійно можна зробити прямо на місці, мінімізувавши час знаходження кліща на шкірі. Чим довше кліщ знаходиться в присмоктаному стані, тим більша ймовірність зараження!

Не можна користуватися маслом, жирним кремом для вилучення кліща! В цьому випадку у нього закупорюються дихальця, і він рефлекторно випускає сплину зі збудниками в кров, підвищуючи таким чином ризик зараження.

            Як зазначають фахівці зараз є спеціальні пристрої для самостійного видалення кліща, вони схожі на пінцет зі спеціальним отвором. І суть у тому, щоб захопити кліща між кусаючим апаратом і лапками і акуратно колихаючими рухами його видалити. Якщо хороша моторика і хороший зір, можна спробувати видалити ниткою, якщо зав’язати між кусаючим апаратом і лапками теж похитуючи, витягати. Жодним чином не можна витягнути кліща пінцетом, бо можна його розчавити. Тоді ризик отримати інфекцію такий же, якби він залишався у вашому тілі довго

Майте на увазі: У спекотний сезон кліщів у парках та лісах поменшає!

 

Чуднівське відділення ДУ

«Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь