Чуднівська громада

Житомирська область

Водно-нітратна метгемоглобінемія

Дата: 16.04.2024 14:17
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

     Водно-нітратна метгемоглобінемія- слова, які досить важко запам’ятати, але про них має знати населення, а особливо батьки малюків до 3-х років. Адже саме діти цієї категорії перебувають у зоні ризику.

 Для початку визначимо, що ж це таке? Водно-нітратна метгемоглобінемія - небезпечне захворювання, яке збільшує вміст метгемоглобіну в крові внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, порушень роботи печінки, нервової та серцево-судинної систем, можливі й летальні випадки.

         Спричиняють його нітрати, що містяться у природних водах та потрапляють в організм людини, і під впливом кишкової мікрофлори, стають токсичними - нітритами. Кип’ятіння насиченої нітратами води лише збільшує її токсичність. Одним із основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін. 

         Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязі та неглибокі індивідуальні свердловини). Саме така вода із власних криниць несе загрозу для немовляти, особливо, якщо вона ніколи не досліджувалась в лабораторіях.

           «Блакитний синдром немовлят» - так ще називають це захворювання, а все через його основні ознаки: посиніння навколо рота, рук та стоп, яке відбувається внаслідок кисневого голодування. Можливі й інші симптоми отруєння: сонливість, пожовтіння очей, нудота, діарея, задишка, різкий біль у животі тощо. На жаль, при гострій формі водно-нітратної метгемоглобінемії 7-8% випадків закінчуються смертю дитини.

    Яких же профілактичних заходів необхідно дотримуватись щоб уберегти малечу? Перш за все не давайте споживати та не використовуйте воду із колодязів, каптажів для приготування дитячого харчування чи страв. Якщо закуповувати воду не має можливості, то обов'язково проведіть лабораторні дослідження води з власного колодязя чи свердловини. По-друге, важливо слідкувати за розташуванням колодязів, бюветів, а також утриманням їх та прилеглої до них території в чистоті. І по-третє, прослідковуйте за якістю води, призначеною для харчування та пиття дітей до 3-х років. Якщо в ній виникають сумніви, використовуйте воду в пляшках.  

      Ці досить прості правила допоможуть зберегти здоров'я ваших малят!

       Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо. 


 За перших ознак отруєння у дитини слід негайно звертатися по медичну допомогу!

Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр 

контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь