Чуднівська громада

Житомирська область

Чому війна сприяє поширенню ВІЛ більше саме серед жінок

Дата: 19.04.2024 08:43
Кількість переглядів: 66

Фото без описуФонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine 

Війна несе незліченні негативні наслідки для всіх сфер життя людей. Один з них — високий ризик інфікуватися ВІЛ.

Жінки і дівчата особливо вразливі до цього. Насамперед через збільшення ризиків гендерно зумовленого насильства, домашнього насильства, сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом. Це один із характерних злочинів війни, і часто такі статеві акти незахищені та доволі травматичні.

Міграція населення — ще один наслідок війни, що впливає на рівень захворюваності на ВІЛ. Переважна частка вимушених переселенців — це жінки, і складають 60%, ще 25% — діти.

Офіційна статистика Центру громадського здоров’я (https://bit.ly/3OMejIJ) підтверджує збільшення пацієнтів/ок з ВІЛ, які переміщаються до більш безпечних областей:

У центральних і західних областях за перші три місяці 2023 року збільшилась кількість діагностованих випадків ВІЛ-інфекції: Івано-Франківська (+64,3%), Сумська (+51,6%), Хмельницька (+53,4%), Львівська (+39,3%), Полтавська (+33,8%).

Найвищий приріст людей, які перебувають на обліку щодо ВІЛ, відбувся у м. Київ (+40%), Рівненській (+22%) та Львівській (+12%) областях.

Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції на 100 000 населення зберігаються в Одеській (1 150,6) і Дніпропетровській (955,9) областях.

Саме тому в цих двох областях ми втілюємо проєкт з тестування на ВІЛ для клієнток програм соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від насильства.

45 соціальних працівників/ць вже пройшли навчання та найближчим часом розпочнуть тестувати на ВІЛ. У фокусі — люди, які постраждали від гендерно зумовленого насильства та мають підвищений ризик інфікування ВІЛ.

Проєкт «Вдосконалення процесу консультування та тестування на ВІЛ для клієнтів програм соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від гендерно зумовленого насильства» реалізовує Благодійний Фонд "Здоров'я жінки і планування сім'ї" за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, UBRAF та Joint United Nations Programme on HIV/AIDS in Ukraine

Проєкт має на меті залучити представників спеціалізованих сервісів допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства до консультування та тестування на ВІЛ та розширити можливості скринінгу на ВІЛ людей, які постраждали від домашнього насильства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь