Чуднівська громада

Житомирська область

СТИХІЙНІ ЗВАЛИЩА: ШКОДА ЗДОРОВ’Ю ТА ДОВКІЛЛЮ

Дата: 23.04.2024 13:52
Кількість переглядів: 82

     Ще 40 років тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторсировини . Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, тобто вирощеним на власних ділянках, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів.
    Зміна умов споживання привела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ.   У  минулому звалища обслуговували лише міста і промисловість. Тепер же , біля кожного з населених пунктів  України – від одного до десятків звалищ. І майже всі вони несанкціоновані.

     Проблеми твердих побутових відходів частково вирішуються в містах, однак стають досить актуальними для сільської місцевості. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття , там відомо і багато.

     У сільських населених пунктах майже не проводиться організований вивіз ТПВ , в більшості населених пунктів відсутні програми поводження з твердими побутовими відходами та схеми санітарної очистки населених пунктів, не ведуться реєстри об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів і місць їх видалення, все це приводить до утворення стихійних звалищ та погіршує санітарний стан населених пунктів.

     Звалища – це ділянки землі, на яких безконтрольно зберігаються побутові, а іноді й будівельні та інші відходи. Часто для зменшення об’єму відходів звалища підпалюють. Такий підхід є неприпустимим, оскільки звалища є серйозним джерелом забруднення і повітряного, і водного середовища. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо буде сказати, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, жодна з яких не є корисною для нашого здоров’я. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та ін.  

 

Житомирське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь