Сезон відпочинку та оздоровлення : Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика
Настало літо та відкриття таборів відпочинку, а разом із ним збільшується загроза виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. В літній період року підвищується небезпека гострих кишкових інфекцій таких як дизентерія, гастроентероколіти , сальмонельоз та харчових отруєнь, викликаних різними збудниками, а також захворювання на вірусний гепатит А або хворобу Боткіна. Хворіють на ці інфекції як дорослі так і діти.
Кожен випадок кишкової інфекції вивчається на предмет виявлення причини інфекції. Аналіз факторів, які призводять до виникнення захворювання, свідчить, що найчастіше причиною захворювання є неякісна їжа або пиття. Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які попадають в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Не можна виключати і такий фактор, як купання у відкритих водоймах. Відомо, що бактерії і віруси «полюбляють» вологе середовище. Зараження відбувається при ковтанні річної води під час купання або пірнання. Можливе також зараження при вживанні для пиття неякісної води.
Важливу роль у розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють ягоди, фрукти, овочі, у випадках коли вони вживаються немитими.
Перед вживанням овочі та фрукти обов’язково потрібно ретельно мити під краном або проточною водою та додатково обдавати кип’ятком.
Роль мух у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загально відома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т.д.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- при здійсненні подорожі не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо) та не зберігати їх без холодильного обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з несанкціонованих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали невідомі ягоди та продукти;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- вести боротьбу з мухами.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я! Бережіть себе та своє здоров’я.
Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби
в Житомирській області