Особливості літнього сезону: холера!
З настанням літа наступлять спекотні дні, коли люди, особливо діти, багато часу проводять відпочиваючи на морях, річках та водоймищах, ласують свіжими ягодами, фруктами та овочами. Але приємні хвилини відпочинку можуть зіпсувати захворювання на кишкові інфекції, традиційний підйом яких спостерігається якраз в цей період року. І найстрашніша з цих інфекцій – холера.
Людство давно знайоме з цією інфекцією, епідемії якої приводили до масових захворювань в країнах і, навіть, континентах. В минулому захворюваність холерою приводила до значної кількості смертей. Із-за високої смертності та високого Холерою хворіють тільки люди, отже і занесення збудника можливе тільки від хворого або, так званого, вібріоносія. Вібріоносійство – це коли людина не хворіє, але виділяє збудник хвороби в навколишнє середовище. Такі випадки можливі, коли вібріоносій до зараження відвідував країни, де реєструється холера. зараження в разі контакту з хворим, швидким розповсюдженням захворювання, холера відноситься до особливо небезпечних інфекцій.
Холерою хворіють тільки люди, отже і занесення збудника можливе тільки від хворого або, так званого, вібріоносія. Вібріоносійство – це коли людина не хворіє, але виділяє збудник хвороби в навколишнє середовище. Такі випадки можливі, коли вібріоносій до зараження відвідував країни, де реєструється холера.
Щорічно холера реєструється більше ніж в двадцяти країнах світу. Випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери у нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був спричинений токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.
Актуальна проблема захворюваності холерою є для південних областей України (Миколаївська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська). Поодинокі випадки завозу холери в ті роки були в Житомирську, Львівську, Луганську і інші області – всього шість регіонів.
Отже, холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуйтеся простих правил:
- Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах; не заковтуйте воду при купанні в будь-яких водоймах;
- Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці.
- Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
- Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.
- Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням; не використовуйте в їжу слабосолену рибу;
- У випадку розладу шлунку не займатись самолікуванням, а звертатись до лікаря;
- В разі наміру їхати за кордон цікавитеся ситуацією з захворюваності холерою в країни, куди є намір поїхати.
То ж будьте уважні до власного здоров’я! Бережіть себе та всіх навколо!
Приємного, безпечного, спокійного літа!
Чуднівське відділення
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України»