Чуднівська громада

Житомирська область

Гарячка Західного Нілу - як розпізнати й не захворіти?

Дата: 20.09.2024 10:30
Кількість переглядів: 14

Гарячка Західного Нілу – небезпечна хвороба, яка з 1937 року була виявлена в Африці, а тепер циркулює по всьому світу. Основними переносниками є птахи. Дійсно, в Україні є декілька шляхів перелітних птахів, тому Україна буде постійно стикатись з цією інфекцією.

Геморагічна гарячка Західного Нілу - це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках - запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

Як передається ця екзотична хвороба?

Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів перелітних птахів, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани.

Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно. Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території.

Важливо! Від людини до людини хвороба не передається!

Місця поширення гарячки Західного Нілу

Вірус найпоширеніший в Африці, Азії, Центральній Америці, Австралії, а також у США, Канаді та Мексиці. В Україні гарячку Західного Нілу або ж західнонільський енцефаліт рідко, та все ж фіксують лікарі майже щороку в літньо-осінній сезон. 

З початку серпня  в Україні   зареєстровано 41 підтверджений випадок, а з початку  цього року їх 69. Полтавська, Черкаська та Київська області, а також сама столиця є лідерами за кількістю захворілих.

Відомо, що в нашій країні зафіксували першу смерть від гарячки Західного Нілу. Хворобу зареєстрували на Черкащині у 65-річного жителя області. А лікували чоловіка в одному з медзакладів Києва. Там і встановили остаточний діагноз.

Симптоми

Більшість людей під час зараження вірусом не відчувають жодних симптомів, дехто - легкі ознаки ГРІ. Приблизно у 20% хворих у проміжок між декілька днями та 2–3 тижнями після зараження, а найчастіше через 3-6 днів, можуть з'явитися симптоми, схожі на грип: висока температура, головний біль, біль у м'язах і суглобах, слабкість, нудота, діарея. Основна кількість виявлених випадків захворювання проявляються у вигляді менінгіту та енцефаліту. Летальність від гарячки Західного Нілу складає 2–14%.

Після перенесеної хвороби формується стійкий напружений імунітет!

Як захиститися від зараження

Лікування гарячки Західного Нілу є симптоматичним і спрямоване на полегшення проявів хвороби.

Щоб знизити ризик зараження, важливо вжити заходи для запобігання укусам комарів. Ось кілька порад:

  • носіть захисний одяг: вибирайте одяг з довгими рукавами і штанами, що закривають шкіру і зменшують можливість укусу комарів;
  • використовуйте сітки на вікнах: це допоможе уникнути проникнення комарів у приміщення;
  • застосовуйте фумігатори та репеленти: використання спеціальних засобів для відлякування комарів може суттєво знизити ризик укусу.

Вакцина для запобігання захворювання гарячкою Західного Нілу – не розроблена!

 

Чуднівське відділення ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь