ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ АЧС!

Дата: 24.12.2024 11:01
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

 У зв’язку з реєстрацією випадку африканської чуми свиней (АЧС) на території Чуднівської міської територіальної громади поблизу села Городище, Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертається до суб’єктів господарювання всіх форм власності, діяльність яких пов’язана з вирощуванням та/або утриманням свиней з метою недопущення розповсюдження вказаного захворювання рекомендуємо дотримуватись заходів профілактики щодо недопущення АЧС.

В неблагополучному пункті проводяться заходи по локалізації та ліквідації африканської чуми свиней відповідно до “Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней” затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.03.2017 р. №111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за №432/30300.

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

      Збудник АЧС - вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус.

      Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

      АЧС — це невиліковна хвороба, що спричиняє загибель свиней усіх порід і статево-вікових груп. Антибіотики або попереднє вакцинування проти інших хвороб (наприклад, класичної чуми свиней — КЧС), жодним чином не впливають на її фатальний перебіг.

 Зараження свиней відбувається:

шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині);

опосередковано:

 •  через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал;

 •  при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Клінічні ознаки хворих на Африканську чуму свиней:

           раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

           підвищення температури тіла до 40.5-42°C;

          зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

           ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

         червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
      

       Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.

       Хвороба небезпечна високими економічними збитками. На даний час ефективної вакцини від АЧС не існує. Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування хвороби заборонено законодавством України. Найбільш ефективним способом боротьби з захворюванням вважається знищення поголів’я свиней.

   В умовах карантину заборонено:
-   увезення на територію епізоотичного осередку та вивезення за його межі тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник АЧС;
-   вивезення з території епізоотичного осередку продуктів рослинництва, кормів, інших вантажів та вхід в неблагополучне господарство сторонніх осіб, в’їзд транспорту, перегрупування поголів’я свиней господарств тощо;
-   торгівлю тваринами і продуктами тваринного походження на ринках та в інших не встановлених для цього місцях (у господарствах, населених пунктах), проведення сільськогосподарських ярмарків, виставок (аукціонів) та громадських заходів, пов’язаних зі скупченням людей та тварин;
-   лікування хворих та підозрілих на захворювання на АЧС свиней.

 

    Заходи щодо запобігання занесення збудника африканської чуми свиней:

  забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;

  • дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
  • не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;

•  забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;

  • повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней та не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
  • не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

 

Слід зазначити, що здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. 

Житомирське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби  в Житомирській області


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних